kunstbus
Dit artikel is 09-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Thomas Bewick

Engelse graficus, illustrator en tekenaar, geboren 12 augustus ­1753 in Cherryburn, Ovingham, Northumberland - overleden 8 november ­1828 in Gateshead, Durham.

Thomas Bewick introduceerde de houtgravure als illustratiemethode door middel van technische verfijningen die een rijkere schakering mogelijk maakten. Deze 'nieuwe' druktechniek volgde de kopergravure op omdat zij, bij groter wordende oplages, eenvoudiger en goedkoper was. De hoogdruk techniek werd echter al eeuwen eerder toegepast voor het vervaardigen van de bekende sierinitialen en ornamenten die in alle zestiende- en zeventiende-eeuwse boeken werden gebruikt. De houtgravure werd vooral gebruikt voor het vervaardigen van populair wetenschappelijke afbeeldingen met subtiele grijsschakeringen. - Engelse kinderboeken, zoals 'Chillingham Bull', uit 1789.

Tekeningen van zijn hand bezitten de Art Gallery in Newcastle, en voorts het Courtauld Institute en het British Museum in Londen.

Als signatuur gebruikte Bewick vaak zijn vingerafdruk. Hij was daarmee waarschijnlijk een van de eersten die het belang van een unieke vinger-afdruk als identificatiemiddel inzag.

Biografie
Na zijn opleiding tot kunstschilder en na een verblijf in Londen in 1776 begon Bewick met zijn voormalige leermeester Ralph Beilby een atelier in Newcastle.

Thomas Bewick werkte nauw samen met zijn broer John Bewick. Samen met hem maakte hij de houtsneden voor de uitgave van een keuze uit de fabels van Aesopus, gebaseerd op het werk van Samuel Croxall (1722). Hun Select Fables verscheen in 1784.

Het meest bekend werd Bewick door zijn illustraties bij de History of British Birds (2 delen , 1797-1804) en History of Quadrupeds (1790).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 763.