kunstbus
Dit artikel is 29-04-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

TintorettoDe besnijdenis van Jezus uit zijn werken in de Scuola di San Rocco (1564 - 1588)


Venetiaans kunstschilder, geboren 29 september 1518 te Venetië - overleden 31 mei 1594 aldaar.

Tintoretto werd geboren als Jacopo Comin, later werd hij ook Jacopo Robusto genoemd. Zijn 'bijnaam' Tintoretto (het ververtje) dankte hij aan zijn vader Giovanni die stoffenverver ('tintore') was.

Jacopo had al heel vroeg belangstelling voor de schilderkunst en werd in 1533 toen hij nog maar vijftien jaar oud was leerling bij de beroemde Italiaanse schilder Titiaan (1487-1576).

Tintoretto zou het echter maar tien dagen vol hebben gehouden in het atelier van zijn meester omdat deze zijn werk te begeesterend zou hebben gevonden. Anderen denken weer dat hij weg gestuurd werd omdat Tintoretto jaloers was op zijn gaven. Waarschijnlijker is echter dat Tintoretto al te veel een eigen stijl had ontwikkeld om nog een leerling van Titiaan te kunnen zijn.

Zijn succesvolle loopbaan nam aanvang met zijn werk "Het wonder van de heilige Marcus" uit 1548 in de Scuola di San Rocco. Hij maakte daar een serie heroïsche taferelen met krachtige expressie, een verkort perspectief, een flikkerend, bovenaards licht en dramatische vervormingen van de ruimte.

Tintoretto schilderde vooral religieuze fresco's, panelen en portretten. Zijn vroege werk ontstond onder invloed van Parmigianino en Tintoretto had ook veel bewondering voor de werken van de Italiaanse schilder en beeldhouwer Michelangelo (1475-1564).

In zijn latere werken schildert hij in grauwe en bleke kleuren en werd schaduw en licht, het chiaroscuro, een belangrijk element om de dramatiek te vergroten. Ook ontwierp hij eerst in was om op verschillende manieren te kunnen experimenteren met de belichting. Enkele van zijn figuren keren dan ook in verschillende werken terug, vanuit verschillende hoeken geschilderd en met een wisselende lichtval.

Tintoretto was een populair mens en schilder die in zijn drukke werkzaamheden werd geholpen door zijn getalenteerde kinderen Domenico en Marietta Robusti.

Nadat hij zijn 'Paradijs' (1588-1592) had voltooid, het grootste schilderij ooit gemaakt, nam Tintoretto geen grote opdrachten meer aan en werd hij lid van de Scuola di Mercanti, de 'school van de handelaars'.

In 1594 overleed hij na een ziekbed van bijna veertien dagen op 31 mei 1594. Hij werd begraven in de kerk van Madonna dell'Orto naast zijn dochter Marietta, die al in 1590 op dertigjarige leeftijd was overleden.

Marietta was een talentvolle portretschilder, muzikant, vocalist en speler, waar maar weinig werken van bekend zijn. Zij zou al op 15-jarige leeftijd haar vader bij zijn werk hebben geassisteerd. Zij kleedde zich aanvankelijk als een jongen maar trouwde dan toch een juwelier, Mario Augusta. Toen in 1866 het graf van de Vescovi en van Tintoretto werd geopend om naar zijn nieuwe locatie rechts van het koor te brengen, trof men daarin de restanten van negen leden van de gezamenlijke families.

Tintoretto heeft afgezien van zijn twee zonen en Martin de Vos van Antwerpen niet veel leerlingen gehad. Zijn zoon Domenico Robusti (1562-1637) assisteerde zijn vader regelmatig bij zijn grote schilderwerken, naast het schilderen van een hoop eigen werken die vaak van grote afmetingen en goed van kwaliteit waren, maar niet van hoogstaand niveau worden beschouwd.

Invloeden van Tintoretto's stijl zijn terug te'vinden in het werk van de Griekse schilder van de Spaanse Renaissance El Greco die tijdens een verblijf in Venetië Tintoretto's werk moet hebben gezien.

Wanneer je Tintoretto's Laatste Avondmaal vergelijkt met dat van Leonardo da Vinci krijg je een goed beeld van de ontwikkeling van stijlen tijdens de Renaissance. Is bij Da Vinci het beeld kalm met een bijna wiskundige symmetrie; bij Tintoretto is het beeld levendig en dringen bovenaardse wezens het beeld binnen.

Werken
* Tintoretto's bekendste werk is zijn serie schilderijen met beelden uit het leven van Jezus en Maria in de Scuola di San Rocco (1564 - 1588).
* Het martelaarschap van de tienduizend (fragment), circa 1538 - Gallerie dell'Accademia, Venetië
* Het wonder van de heilige Augustinus, circa 1549 - Museo Civico, Vicenza
* Het wonder van de apostel Marcus die de slaaf bevrijdt, 1548 - Gallerie dell'Accademia, Venetië
* De diefstal van het lichaam van de apostel Marcus, 1562-1566 - Gallerie dell'Accademia, Venetië
* De apostel Marcus behoedt een Saraceen voor schipbreuk, 1562-1566 - Gallerie dell'Accademia, Venetië
* Salomo en de koningin van Sheba, circa 1545 - Gallerie dell'Accademia, Venetië
* De verleiding van Adam, 1551-1552 - Gallerie dell'Accademia, Venetië
* De moord op Abel, 1551-1552 - Gallerie dell'Accademia, Venetië
* De schepping der dieren, 1551-52 - Gallerie dell'Accademia, Venetië
* De tenhemelopneming van Maria, 1555 - Jezuïetenkerk, Venice
* De opdracht van Jezus in de tempel, 1550-55 - Galleriee dell'Accademia, Venetië
* De evangelisten Marcus en Johannes, 1557 - Santa Maria del Giglio, Venetië
* De evangelisten Lucas en Mattheüs, 1557 - Santa Maria del Giglio, Venetië

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.