kunstbus
Dit artikel is 17-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tjibbe Hooghiemstra

Nederlandse beeldhouwer, collagekunstenaar, installatie-kunstenaar, omgevingskunstenaar, schilder, tekenaar

Geboren: 12-7-1957 Tytsjerk (Tytsjerksteradiel) Friesland.
Opleiding: ABK Minerva, Groningen

Tjibbe Hooghiemstra woont en werkt in Friesland. Hij reist veel en werkt ook regelmatig voor langere periodes in het buitenland, waarbij Ierland een zekere voorkeur geniet.

Als kunstenaar is Hooghiemstra gefascineerd door het landschap, de mens, de dieren, de tekens in de natuur. In zijn semi-abstracte tekeningen en schilderijen legt hij associaties tussen wat hij ziet, hoort en voelt, om te komen tot een elementair beeld: niet snel en achteloos getekend of geschilderd, maar opgebouwd in diverse lagen, waarbij sommige delen naar de achtergrond gewerkt worden en andere sterk naar voren gehaald.

Hooghiemstra is een kunstenaar die zich sterk engageert: zijn tekeningen en schilderijen zijn mentale reizen door de natuur, hij reikt de kijker de hand om die reis mee te maken en dingen te zien die je enkel merkt als je respect opbrengt voor wat de kunstenaar lief is: de notie van tijd, de tijd die alles beheerst en verandert. Wat Hooghiemstra denkt, voelt, leest en ziet, maar vooral ook de associaties die hij daarbij ondergaat, legt hij vast in zijn werk. Door zijn directe manier van werken, maar vooral ook door de wijze waarop vaak semi-abstracte beeldelementen hierin worden opgenomen, ontstaat er voor de beschouwer, zonder dat deze de juiste achtergronden tot het ontstaan van het werk kent, de mogelijkheid tot een gevoel van diepe betrokkenheid: als kijkt men naar tekens in het zand.

Het materiaal is essentieel: het papier waarop hij tekent wordt mee deel van het werk, net als de niet geprepareerde kant van een schildersdoek, die hij bewerkt met een fond van tempera, waarop hij houtskool en olieverf aanbrengt.
Het werk heeft een ingehouden, maar toch expressieve kracht, in een stijl die net niet lyrisch abstract is. Het kleurenpalet bepaalt sterk mee de sfeer van het werk: geen harde, confronterende tinten, maar kleuren die te maken hebben met licht en donkerte, met het verglijden van de dag in de horizontale Friese en Ierse landschappen, waar alleen de bomen voor een verticale beweging zorgen.

In 1991 verbleef beeldend kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra voor het eerst drie maanden in Ierland. Sindsdien oefent het eiland een enorme aantrekkingskracht op hem uit. Een tijdelijke atelierruil met een kunstenaar uit Cork, resulteerde toen in zijn boek Poem for Eire (Philip Elchers, 1992): een gedicht in beelden en foto's geïnspireerd op een verhaal over de verdrinkingsdood van twee broers.

2003 Fries Museum Twelve x 12.00
In het najaar van 1999 had hij de beschikking over een huis in County Kerry, de uiterste zuidwesthoek van Ierland. Daar waar de elementen vrij spel hebben, de golven van de Atlantische Oceaan tegen de grillig gevormde kust slaan, meeuwen schreeuwen, ontstond het idee voor Twelve x 12.00.
De installatie, die bestaat uit een combinatie van een serie tekeningen en foto's van Hooghiemstra en fragmenten uit een serie gedichten van de Amerikaanse dichter Forrest Gander, is de visualisering van de gelijknamige boekuitgave. Deze bijzondere publicatie werd zondag 11 mei 2003 in het radioprogramma 'De Koperen Tún' in het Fries Museum gepresenteerd.
Aanleiding voor Twelve x 12.00 is een verblijf van Tjibbe Hooghiemstra in 1999 in Ierland. Daar fotografeerde hij twaalf dagen achtereen om precies 12.00 uur de wisselende gesteldheid van een klein onbewoond eiland in de oceaan, pal tegenover zijn tijdelijk atelier. Tegelijkertijd verwerkte Hooghiemstra in Ierland zijn observaties in tekeningen. Anders dan de foto's manifesteren de tekeningen de eigen subjectieve visie van wat hij daar buiten waarnam.
Via zijn tentoonstelling in Amerika in 2002 kwam Tjibbe Hooghiemstra in contact met de Amerikaanse dichter Forrest Gander en diens serie gedichten 'The hugeness of what which is missing'. Beiden - dichter en kunstenaar - beschouwen de gedichten in samenhang met de beelden van Hooghiemstra als een eenheid. Met de verschillende elementen - serie tekeningen, foto's en de gedichten - kwam het boek Twelve x 12.00 tot stand, uitgebracht door uitgever Philip Elchers in Groningen.
Fries Museum in Leeuwarden, de Tate Gallery in Londen, het Stedelijk Museum in Amsterdam en de National Collection of Contampory Drawing in Limerick.

Zijn werk is op dit moment ook te bewonderen in Galerie en Kunsthandel de Vries in Leeuwarden. De expositie duurt tot zaterdag 19 april 2008. Voor meer informatie http://www.kunsthandeldevries.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 745.