kunstbus
Dit artikel is 09-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tobias Schalken

vormgeving: illustratieve en grafische, vormgeving en nwe media
technieken: gemengde technieken(2d), video, digitale technieken, anders
materiaal: gecomb. materialen, anders

opleiding: Academie St. Joost, Breda (diploma behaald) Sculptuur/Monumentaal 1991-1996

Publikaties in o a; de Volkskrant, NRC, AD, Vrij Nederland, Rails, HP de tijd, Oor, Wired, de Standaard, le Monde, Liberation en diverse regionale kranten, nationale en internationale vakbladen.

Werk in opdracht o.a. voor Van Lanschot, Malmberg, N.O.B. interactive, Hollandrama, La Verbe Educatief, de Volkskrant en Vrij Nederland.

tentoonstellingen
Archipel (groeps tent.) Apeldoorn 1997
Museum Jan Cunen (groeps tent.) Oss 1998
Hooghuis (groeps tent.) Arnhem 1998
Kunsthuis 13 (groeps tent.) Velp 2002

2004 Stadsgalerij Heerlen 2004
Tobias Schalken is gefascineerd door, zoals hij zelf zegt, 'het onherbergzame niemandsland tussen de fysieke en de mentale realiteit. En het verschil daartussen.' Maar ook
de discrepantie tussen ons zelfbeeld en de manier waarop de ander naar ons kijkt heeft zijn belangstelling. Schalken is een prima voorbeeld van een hedendaagse kunstenaar die meerdere media gebruikt zonder onderscheid te willen maken tussen 'high en low art'. Naast zijn beelden, maakt hij - vaak samen met Stefan van Dinther - de uitgave Eiland, een reeks zeer vernieuwende stripverhalen, waarin zowel met vorm, verhaalritme en suggestie een spel wordt gespeeld. Zowel zijn beelden als de stripverhalen laten onmogelijke fantasieën werkelijkheid worden. Wens, droom en werkelijkheid lijken soms ver van elkaar verwijderd en ontaarden in vermoedens en verhalen. Verhalend beeld.

Het werk van Tobias Tycho Schalken Schalken bestaat de laatste jaren vooral uit decorachtige scenische objecten en installaties met een verhalend of anekdotisch karakter waarin sprake lijkt van een semi-geloofwaardig verwrongen realisme. Nog onlangs was zijn installatie 'My House is not my Home', met een schijnbaar levensechte liggende naakte jongeman vervaardigd van siliconen te bewonderen op de KunstRAI te Amsterdam.

Tobias Schalken maakt met collega-kunstenaar Stefan van Dinther deel uit van een tekenaarscollectief dat twee delen uitbracht van de stripuitgave 'Eiland'. tal tekstloze stripverhalen waarin zij proberen de kloof tussen comics en beeldende kunst te overbruggen. In het Franse magazine Lapin verscheen zijn strip 'De Balthazar formatie' uit 'Eiland', en voor het boek 'Comix 2000' tekende hij een korte strip. Mees
zie ook Tobias Schalken, Alex Schalken
tekeningen, ruimtelijk werk
Voor de tweede keer participeert Pictura in een tentoonstellingsprogramma georganiseerd door Stripwinkel Dordrecht in het kader van het Stripfestijn Dordrecht.
In Pictura is voor deze gelegenheid onder de titel 'Hidden Places' een tentoonstelling te zien met werken van de kunstenaars Tobias en Alex Schalken.
Eerder hadden vader (Alex) en zoon (Tobias) Schalken een 2-generaties tentoonstelling samen in Museum Jan Cunen in Oss (in 1988). Nu dus in Pictura een reprise.
In Pictura toont Tobias Schalken enkele van zijn installaties.
Vanaf 1999 organiseert Schalken om het andere jaar kleine intieme huiskamerexposities van zijn tekeningen op klein formaat. In Pictura zullen van Schalken senior aantal van deze tekeningen te zien zijn.

Alex Schalken (Rotterdam, 1943).
Vader van Tobias en sinds 1968 werkzaam als fulltime beeldend kunstenaar. In de jaren hierna bouwde Schalken aan zijn uit tekeningen, schilderijen en objecten bestaande oeuvre. Incidenteel houdt hij zich tevens bezig met grafische vormgeving. Vanaf 1980 maakte hij een jaarlijkse zogenaamde 'Exhibition by Mail', met als speciaal project daarbinnen het project 'Tijd Bedaar' (1984). In Nederland bevinden zich werken van Alex Schalken in diverse partikuliere kollekties, overheids- en bedrijfskollekties.

Alexander Schalken streeft er volgens eigen zeggen naar om kunst te maken 'met een grote intensiteit die niet persé veilig, geruststellend en verklaarbaar is'. Sleutelwoorden: beklemmend, raadselachtig, polyinterpretabel.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.