kunstbus
Dit artikel is 09-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tomas Schats

Installatiekunstenaar, tekenaar, animator en dichter geboren in 1976 te Eindhoven.

Website: Tomas Schats maakt heldere lijntekeningen waarin al het overbodige is weggelaten. Het zijn miniaturen die hij met potlood in een oogverblindend schone en witte muur op aanbrengt. De verhalen die hij ermee vertelt, zijn gelaagd en nemen soms onverwachte wendingen. Tomas Schats zegt zelf: 'De tekeningen lijken in hun simpele lijnvoering op cartoons, maar ze zijn in al hun eenvoud meer lyrisch en meerduidig, wrang en toch lichtvoetig. Ze zijn gebaseerd op de werkelijkheid, maar overstijgen deze op subtiele wijze. Ze vertellen verhalen over de mens met zijn mogelijkheden en beperkingen. Een voorbeeld is de pentekening Trap (2002), waarin een persoon een gekke misstap maakt'.

Lucas prijs, KABK Den Bosch 2001
Schats studeerde in 2001 af aan de kunstacademie van Den Bosch. In hetzelfde jaar ontving hij de Lucas-prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan het meest belovende jonge talent dat aan deze academie afstudeert. Sindsdien was zijn werk te zien bij verschillende initiatieven en galeries in Nederland.

In 2001 maakte Tomas Schats het Fisherman's Friend boekje met teksten van eigen hand. Er staan observaties in van alledaagse zaken, op een afstandelijke en nauwkeurige manier geregistreerd: 'het glanslaagje dat op een vochtig doekje ontstaat als je het uitwringt, het punt waarop het water nog net niet uit het doekje komt'. Daarnaast zijn er allerlei gemeenplaatsen in opgenomen, gezegden die mensen nu eenmaal in bepaalde situaties zeggen, bijvoorbeeld 'het heerst' als er iemand ziek is. Een andere tekst in het boekje is een bespiegeling op schijnbaar simpele dingen.
Ze ademen een melancholische en soms lichtelijk wanhopige sfeer: 'zoveel wind waait er in mijn gezicht en zo weinig dat ik ervan kan inademen' of: 'slapen doe je altijd alleen'. De observaties kunnen aanleiding zijn tot het maken van een tekening. De bijbehorende tekst wordt onder de tekening opgeschreven, zodat hij fungeert als uitleg bij het beeld.

Startstipendium, Fonds BKVB, Amsterdam 2002

2006 Stedelijk Museum Schiedam: 'Tomas Schats. Tekeningen en animaties' Museum Schiedam wordt het werk van Tomas Schats volgens voor het eerst binnen een museale context getoond.
Het werk van Tomas Schats beperkt zich niet tot een zaal, maar leidt de toeschouwer door het hele museumgebouw, zelfs door andere tentoonstellingen. Overal kun je zijn tekeningen aantreffen. Schats is door het Stedelijk Museum Schiedam uitgenodigd de bewegwijzering van het gerestaureerde museumgebouw te maken. Zijn tekeningen zullen permanent enkele strategische plekken in het museum te bewonderen zijn.

Dankzij illustraties in diverse nummers van de VPRO-gids en de Volkskrant genieten Schats' tekeningen inmiddels bekendheid bij een breder publiek.

Schats ziet zichzelf niet zozeer als een tekenaar, maar meer als een animator. In enkele uitzendingen van VPRO's nachtpodium en op het Holland Animation Filmfestival (Utrecht, 2004) zijn filmpjes van hem vertoond. Hierin komen zijn tekeningen als het ware tot leven.

Websites: www.groene.nl/2006/48/interview_met_Tomas_Schats, www.8weekly.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.