kunstbus
Dit artikel is 06-05-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tomma Abts

Tomma Abts (1967)

Duits kunstenares, schilder. Woont en werkt sinds 1995 in Londen.

Haar op klein formaat, altijd op het formaat van 48 bij 38 centimeter, gerealiseerde schilderijen in acrylverf en olie lijken vanuit een nulpunt of vanuit een productief niet-weten te ontstaan. Ze begin elk schilderij zonder enig idee te hebben wat het gaat worden, en zegt dat ze eigenlijk helemaal niks symboliseren. Quasi-geometrische motieven verschijnen in laag op laag aangebrachte verfpartijen. Sommige lijnen of oppervlaktes worden overschilderd of juist terug zichtbaar gemaakt. De volledig op zichzelf staande voorstellingen balanceren tussen materialisme en illusionisme.

Er spreekt een subtiel en genuanceerd optimisme, een esthetische lichtheid uit Abts' schilderijen. Soms lijken ze portretten of een 'levend iets' te worden. Het gedimde kleurgebruik, de formaten en de enigmatische titels als "Ehme" of "Theiel" wijzen in die richting. De werken bevatten vreemde en verrassende echo's naar zowel schilderkunst uit het begin van de twintigste eeuw als naar een schilderijfragment uit de Italiaanse renaissancetijd.

Turner Prize Tentoonstelling 2006
3 october - 21 januari
Dit jaar met werk van Tomma Abts, Phil Collins, Mark Titchner en Rebecca Warren.

De 38-jarige Tomma Abts heeft maandagavond 4 december de prestigieuze Turner Prize in de wacht gesleept. Abts werd genomineerd voor haar solo-exposities in de Kunsthalle Basel in Zwitserland en Greengrassi in Londen. De Britse kunstprijs, waaraan een geldbedrag van 25.000 pond (37.000 euro) is verbonden, werd haar in het Tate Britain museum in Londen uitgereikt door Yoko Ono.
De Turner Prize is bedoeld om de openbare discussie over kunst te stimuleren en wordt beschouwd als een van de belangrijkste prijzen voor beeldende kunst in Europa. Volgens de jury geeft Abts werk ,,een soort diepte en illusie aan abstractie die je normaal in figuratieve kunst vindt. Haar werk is zowel technisch als esthetisch een bijzondere prestatie.''

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 732.