kunstbus
Dit artikel is 29-04-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tony Cragg

Tony (Anthony) Cragg (1949)

Engelse beeldhouwer, geboren 9 april 1949 in Liverpool. Woont en werkt in Wuppertal, Duitsland.

Tony Cragg, eigenlijk Anthony Douglas Cragg, werpt met zijn muurschilderingen van plastic afval en opstellingen van objecten van steen, glas, silicaten en andere materialen een kritisch licht op de materiele overvloed van de westerse wereld, die zich manifesteert in de natuur, de wetenschap, de technologie en de industrie. Hij vraagt aandacht voor de geprefabriceerde aard van alledaagse voorwerpen en van het moderne leven.

Biografie
Craggs' vader was een elektrotechnisch ingenieur.

Cragg werkte na de middelbare school van 1966 tot 1968 eerst als stagiair bij een bedrijf voor biochemisch onderzoek, waarna hij ging studeren aan de kunstacademie in Gloucestershire, aan de Wimbledon School of Art en uiteindelijk vanaf 1973 aan het Royal College of Art in Londen. Allengs verschoof zijn aandacht van schilderen naar beeldhouwen.

Hij begon zijn eigen netten te knopen die hij over banale voorwerpen spande.

Beïnvloed door conceptkunstenaar Richard Long en het werk van Bill Woodrow maakte Cragg tochten door de natuur waar hij natuurlijk materiaal verzamelde en dit samen met huishoudelijk afval voor zijn werk begon te gebruiken.

Door zijn experimenten waarin hij met een enorme diversiteit aan materialen nieuwe mogelijkheden ontwikkelde voor het creëren van beeldhouwkunst leverde Cragg een belangrijke bijdrage aan de actuele sculptuur. Onder zijn vroege werken uit de jaren '70 die hij vervaardigde uit gevonden objecten (ready-mades) zijn ondermeer Cragg's wand- en vloermozaïeken van op het strand aangespoelde plastiek voorwerpen bekend. Ook rubber, glas, hout en steen komt aan bod.

In 1976 kreeg hij een baan als docent aan de Ecole des Beaux Arts van Metz."New Stones, Newton's Tones", 1978

In 1977 verhuist hij naar Wuppertal in Duitsland waar hij teruggetrokken leeft om twee jaar later onder de titel "New Stones, Newton's Tones" met werken te verschijnen die bestaan uit bontgekleurde plastic onderdelen.

In 1979 heeft hij zijn eerste solotentoonstelling in de Lisson Gallery, Londen.

Hij creëert tweeslachtige, groteske beeldhouwwerken in materialen als plastic, afval, metaal en gomhars.

New Sculpture
Tony Cragg behoort aan het begin van de jaren '80 samen met kunstenaars als Anish Kapoor en Richard Deacon tot een van de belangrijkste protagonisten van de New Sculpture in Engeland. Een beweging binnen de kunst die wordt gekenmerkt door het gebruik van nieuwe materialen binnen een beeldhouwkunst die zich vooral op objecten baseert.

Zijn latere stukken getuigen van een verschuiving naar interesse voor de oppervlaktekwaliteit en de textuur van de door hem uitgezochte materialen. Resultaten variëren van exquis tot grotesk en van verfijnd tot ruw. De kunstenaar beperkt zich niet meer tot recyclage maar verruimt zijn materiaalkeuze met meer 'klassieke' beeldhouwkunstgrondstoffen zoals plaaster, brons, aluminium of porselein.

1982-87 Neemt deel aan Documenta 7 en 8, Kassel.

1988 Ontvangt De Turner-prijs in Londen.
Vertegenwoordigde Groot-Brittannië op de Biënnale van Venetië in 1988 en de biënnales van São Paulo en Sydney.

Vanaf 1979 gaf hij les aan de Kunstacademie van Düsseldorf, sinds 1988 als 'Professor'.

1989 - Von-der-Heydt-Preis, Wuppertal

Sinds het einde van de jaren '80 maakt hij ook veel tekeningen.

1992 - Chevalier des Arts et des Lettres

Cragg is sinds 1994 lid van de Royal Academy of Arts in Londen en sinds 2002 lid van de Akademie der Künste in Berlijn. In 2002 werd hij ook opgenomen in de rang van Commander of the British Empire (CBE).

Van 2001 tot 2006 was hij hoogleraar voor beeldhouwkunst aan de kunstacademie in Berlijn.

Muhka - Anthony Cragg [Sculpturen] 2000/2001
Gevoel voor materiaal is fundamenteel in zijn benadering van sculptuur; voor de toeschouwer vormt de materialiteit van de kunstwerken bijgevolg een belangrijk element in de beleving. De tentoonstelling in het MuHKA presenteerde voornamelijk werk van de jongste twee jaren dat thematisch werd gegroepeerd rond materiaalgebruik (brons, hout, glas, keramiek, polymeren, dobbelsteentjes).

2001 Shakespeareprijs
HAMBURG - De Britse beeldhouwer Tony Cragg heeft de met 20.000 euro (800.000 frank) gedoteerde Shakespeare-prijs van de F.V.S.-Stiftung ontvangen.

2002 - Piepenbrock Preis für Skulptur
BERLIJN - De Britse beeldhouwer Tony Cragg (Liverpool, 1949) krijgt de tweejaarlijkse Piepenbrock-prijs voor sculptuur. Met een prijsgeld van 50.000 euro is dit de lucratiefste onderscheiding voor beeldende kunst in Europa. Cragg treedt in de voetsporen van onder anderen Max Bill en Ullrich Rückriem.

In 2006 kocht hij een verwilderd park van vijftien hectare in Wuppertal met de monumentale villa Waldfrieden, waar in september 2008 zijn eigen beeldenpark Skulpturenpark Waldfrieden is geopend. In de nieuwgebouwde tentoonstellingshal worden werken van collega-beeldhouwers getoond.

In 2006 presenteerde de Akademie der Künste een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk en het werk van zijn leerlingen in het Haus am Lützowplatz in Berlijn. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 33.