kunstbus
Dit artikel is 22-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tony Oursler

Amerikaanse Videokunstenaar, Geboren 1957 New York, Verenigde Staten,
Oursler woont en werkt in New York.

tony oursler over zijn expositie 'dum-dum, metalbreath, wadcutter'

Tony Oursler studeerde eerst aan het Rockland Community College, Suffern in de staat New York. In 1979 voltooit hij zijn opleiding aan het California Institute of the Arts, Valencia, waar hij studeerde onder John Baldessari.
Hij doceert daarna aan het Massachusetts College of Art, Boston.

Oursler werkt sinds midden jaren '70 met installatie, schilderen, sculptuur en video.

In zijn studententijd is Oursler lid van een punk-rock groep de Poetics, een samenwerking van studenten aan de Cal Art die begon met Mike Kelley, Oursler en Donald Krieger. Oursler is de hoofdzanger die halfgezongen halfgesproken teksten levert (Kelley en Jim Shaw zijn ook te horen op sommige tracks) en andere bandleden zijn nog John Miller, Mark Madel, Tim Silverlake en Bill Stobough.

In een intervieuw refereert Oursler aan de invloed die belangrijke kunstenaars als Jonathan Borofsky, John Baldessari, Judy Pfaff of Laurie Anderson op hem gehad hebben.
Hij noemt ook de invloed van televisie, in het bijzonder van MTV, een zender waar special effects een grote rol spelen en waaraan kunstenaars van zijn generatie hebben bijgedragen.

In 1981 heeft hij zijn eerste solotentoonstelling in het Museum of Modern Art in New York, getiteld 'Video Viewpoints' en in 1986 heeft hij een tentoonstelling in het Centre Georges Pompidou in Parijs getiteld, 'Sphères d'influence'.

In de late jaren tachtig maakt Oursler steeds meer gebruik van vertellende en visuele strategieën om sociale kritieken te construeren.Joyride, 1988, samenwerking met Constance Dejong

In 1988/89 organiseert Oursler samen met Constance DeJong videoperformances, in Los Angeles, New York en Chicago. Voorts neemt hij deel aan het World Wide Video Festival in Den Haag.

Tony Oursler, werken

Verder werkte hij samen met Tony Conrad en Dan Graham en Sonic Youth. Hij is getrouwd met de schilderes Jacqueline Humphries.

Sinds de jaren negentig gebruikt Tony Oursler het medium video op een vernieuwende manier, onder andere in de installatie Behind the image, 1996. Hij projecteert zijn bewegende beelden niet op een scherm, maar op een pop. In andere installaties gebruikt hij bijvoorbeeld bloemen en reusachtige oogballen als 'scherm'. Deze manier van werken is zijn handelsmerk geworden.
Vaak bevinden zijn tragikomische figuren zich in een penibele situatie: ze zijn samengedrukt onder banken, stoelpoten en matrassen, opgesloten in koffers en kisten of opgehangen aan het plafond. Ze krijgen een schijnbaar levendig gezicht [van Oursler zelf, een vriend of een acteur] door de videoprojecties en met indringende stem klagen ze, doen hun beklag of rochelen alleen maar. Ze zijn van stof, hun lichaam bestaat vaak uit niet meer dan wat vodden, maar lijken te leven. Oursler focust op het gezicht omdat, zoals hij zelf zegt: "het gezicht de mensen steeds het meest fascineert".
De principes van de 'laterna magica' uit de negentiende eeuw liggen aan de basis van Ourslers manier van werken. Het resultaat van deze techniek is een vreemdsoortig poppentheater, waarbij de sfeer en het gevoel die de installatie losweekt bij de toeschouwer centraal staan.
Het contrast tussen het onbeweeglijke, 'dode' lichaam van de pop en de agressieve, vaak vulgaire taal die op je wordt afgevuurd, is erg confronterend en versterkt de onheilspellende sfeer en de dramatische kracht van het werk. bron: Documenta IX in 1992 en Documenta X in 1997 in Kassel en in 1994 aan de Media-Biënnale van Leipzig.

Zijn latere installaties blijven een onderzoek van een soort macaber psychodramatisch theater met elementen uit de popcultuur. Fantastic Prayers een CD-ROM project uit 1999, dat veel van deze thema's in een interactief format vertaalt is een samenwerking van de schrijfster Constance DeJong en de componist en musicus Stephen Vitiello.

Oursler onderzoekt in zijn multimediawerken de effecten van de moderne media op lichaam en geest.

Tony Oursler's werk in de media video, sculptuur, installatie, performance en schilderen is uitgebreid geëxposeerd in de Verenigde Staten, Europa en Japan, waaronder Metro Pictures, New York, Portikus in Frankfurt en de Documenta in Kassel.

websites: www.tonyoursler.com, fantastic prayers, www.csw.art.pl, www.eai.org, www.depont.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.