kunstbus
Dit artikel is 28-02-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tony Smith

Amerikaanse beeldhouwer, schilder en architect, geboren 23 september 1912 South Orange, New Jersey - gestorven 26 december 1980 New York.

Biografie
Tony Smith wordt geboren in een welvarende Ierse katholieke familie die een bedrijf bezit in het maken van gereedschap.

Als kind lijdt hij aan tuberculose. Om ervoor te zorgen dat de andere zes kinderen niet besmet kunnen raken wordt hij in quarantaine gehouden in een bouwwerk achter zijn ouders huis bestaande uit een kamer, waar hij wordt verzorgd door een privé zuster. Hij brengt zijn tijd door met het maken van modellen van gebouwen van kleine medicijndoosjes. Later zei hij: "Het belangrijkste feit in mijn leven was, dat ik TB had op heel jonge leeftijd". Hij krijgt privé-onderwijs totdat hij naar de middelbare school gaat.

Tony Smith bezoekt van 1926-30 een jezuïtenschool in Manhattan en daarna twee jaar de Georgetown University voordat hij deze verlaat en terugkeert naar New Jersey.

Hierna opent hij een boekwinkel in Newark. In zijn vrije tijd reist hij naar New York om teken- en schilderlessen te volgen aan de Art Students League in New York. Jackson Pollock en David Smith waren zijn medestudenten, Barnett Newman en Adolph Gottlieb hadden het programma net doorlopen.
Omdat hij weinig tijd heeft werkt Tony Smith gretig en snel. "Sometimes I made quite a few things in one day". Een werk uit deze periode ca. 1932 is een zwart geschilderd canvas met silhouetten van objecten als een mes en een koffiepot.

Wanneer midden jaren '30 de regering schilderprojecten begint te ondersteunen, komt Smith in tegenstelling tot zijn verarmde vrienden niet in aanmerking. Hij besluit zich in 1937 in te schrijven voor Chicago's nieuw opgerichte New Bauhaus, waar hij architectuur studeert met Europese immigranten als Moholy-Nagy en Alexander Archipenko. Een jaar later wanneer er een nieuwe directeur wordt benoemd met een nieuw programma trekt Smith zich terug.

Een van zijn levendige herinneringen uit die tijd is dat hij naast Glessner House woonde, een granieten "hut" ontworpen door de Amerikaanse architect H.H. Richardson in 1886 voor $74,000. Smith noemde deze constructie het zuivere bouwwerk, datgene waarin de architect die de Romeinse herleving initieerde in de V.S. al zijn ideeën samenbracht. In 1973 werd het Glessner House gerestaureerd en heropend als de Chicago School of Architecture Foundation.

Terwijl hij in Chicago verblijft raakt hij onder de indruk van de januari 1938 uitgave van Architectural Forum, welke door Frank Lloyd Wright ontworpen is en aan diens werk gewijd is. Tony Smith vraagt Wright om een baan en hij wordt onderdeel van diens team.

architect en schilder
Na minder dan twee jaar voor Frank Lloyd Wright gewerkt te hebben, begint Smith voor zichzelf. Hij vestigt een architectenbureau in New York, welke 20 jaar operationeel bleef. In deze periode ontwerpt Tony Smith ruim twee dozijn privéverblijven, vele voor klanten uit de kunstwereld waaronder kunsthandelaar Betty Parsons en schilder Theodoros Stamos. Het Stamos studio-huis, geel en wit geschilderd en oprijzend uit de grond op pilaren, blijft ongewijzigd. De huizen die Smith ontwierp waren gebaseerd op een modulair plan dat industrieel geproduceerd kon worden.

Tony Smith raakt bevriend met Barnett Newman, Mark Rothko, Jackson Pollock en Clyfford Still.

Tony Smith ontmoet zijn vrouw, de actrice en operazangeres Jane Lawrence, in New York in 1943. Ze trouwen in Santa Monica met Tennessee Williams als hun getuige. Ze krijgen drie kinderen, de oudste Chiara, bijgenaamd Kiki, is een beroemde hedendaagse kunstenares.

In 1950 werkt Smith aan plannen voor een kerk in East Hampton waarin glas in lood ramen van Jackson Pollock zouden moeten komen. Hoe deze eruit zouden hebben gezien is te zien in Pollock's zwart-en-wit serie uit 1951.
Tony Smith was ook verantwoordelijk voor de omvorming van de voormalige French and Company kunstgalerie in het Parke-Bernet gebouw, waar zowel David Smith als Barnett Newman zeer invloedrijke exposities hielden in 1959. Met dit project in het bijzonder zegt Smith "realiseerde ik me voor het eerst mijn gevoel voor schaal en monumentaliteit".

Smith doceert van 1950-53 en in 1957/58 aan het Pratt Institute, New York.

Hij tekent en schildert vanaf 1934. In de periode 1953-1955 verblijft hij twee jaar in Duitsland. Smith's belangrijkste schilderijen dateren tot de jaren midden '50, toen hij in Duitsland woonde. Deze groep van 25 werken welke hij de Louisenburg serie noemt, is gebaseerd op een rooster gecomponeerd uit cirkels.

Een studio die Smith voor een vriend in Provincetown ontwierp, werd ook voor korte tijd als hoofdkwartier van de legendarische Hans Hofman School gebruikt.

beeldhouwer
In 1961 krijgt Smith een ernstig auto ongeluk dat een eind maakt aan zijn carrière als architect. Hij was al ontgoocheld geraakt over de wijze waarop zijn ontwerpen veranderd werden als hij geen toezicht op de bouwwerkzaamheden hield. Nu kon hij door een zeldzame bloedziekte, tengevolge van zijn ongeluk, niet meer veilig autorijden naar bouwterreinen, zonder risico achter het stuur een black out te krijgen.
Terwijl hij hersteld begint Smith kleine kartonnen modellen voor driedimensionele sculpturen te maken. Hij richt zich op de tetrahedron en de kubus.

Hij doceert design aan verscheidene scholen waaronder Hunter College en New York University in New York City. Onder zijn studenten op NYU waren Larry Rivers en Robert Goodnought en de studio die hij daar gebruikte had hij overgenomen van Mark Rothko.

Op Hunter College geeft hij les aan hedendaagse kunstenaars als Robert Morris en Alice Aycock, die les nemen bij Smith wanner hij in 1962 lid wordt van de faculteit. Verder doceert hij aan Cooper Union en Bennington College. Hij wordt wijd verbreid bewonderd als een erudiete en inspirerende leraar.

In 1962 maakt hij zijn eerste stalen beeldhouwwerk Black Box.

Tony Smith produceerde veel werken in staal die buiten op pleinen in steden geplaatst werden, doch ook veel van zijn sculpturen bleven in maquette vorm of in goedkope multiplex vormen.

Smith wordt gezien als een pionier van de Amerikaanse Minimal art beweging.

In 1967 haalt Smith de voorpagina van Time magazine als "Master of the Monumentalists."

In 1966 heeft hij zijn eerste solotentoonstelling in Hartford (Connecticut) en in 1968 neemt hij deel aan Documenta 4.

Nadat zijn vriend Barnett Newman sterft in 1969 ontwerpt Smith voor zijn graf een Afrikaanse zwart granieten grafsteen.

In 1969 doceert hij aan de Universiteit van Hawaii, Honolulu.

In 1974 heeft hij een solotentoonstelling in de Art Gallery van de University of Maryland en in 1988 een overzichtstentoonstelling in het Westfalisches Landesmuseum, Munster en het Stadtisches Museum Abteiberg, Monchengladbach.

Een groot retrospectief "Tony Smith: Architect, Painter, Sculptor," werd in 1998 in het Museum of Modern Art in New York gehouden.

De eenvoudige geometrische beeldhouwwerken van Tony Smith tonen welhaast architectonische dimensies en kunnen door hun gebondenheid aan de plek waarvoor ze zijn ontworpen als site-specific worden aangemerkt.

Zie ook minimal-art.

websites:
. www.artnet.com
. www.nga.gov

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.