kunstbus
Dit artikel is 20 05 2017 020:35 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Toon Teeken

Nederlandse kunstenaar, schilder en tekenaar, 15 november 1944 geboren in Heerlen. Woont en werkt in Maastricht.

"Ik schilder om mijn relatie tot de dingen en de wereld op te helderen"

In zijn tekeningen, gouaches en schilderijen is de kunstenaar steeds op zoek naar de verhouding tussen zijn innerlijke belevingswereld en de waarneming van de ongerijmde buitenwereld.

Foto's van dansers in vreemde posities, beeltenissen van vooraanstaande kunstenaars en musici, maar ook taal, letters en tekens vormen voor Toon Teeken een onuitputtelijke bron van inspiratie. In de loop der jaren heeft hij een eigen herkenbaar handschrift ontwikkeld. Coderingen, afkortingen, gekantelde cijfers en letters en flarden tekst schildert hij in spiegelbeeld.

begrip ordening. Daarmee 'bezweert' hij de veelheid aan impressies en associaties die hij steeds opdoet. Daarom ook de titel 'More is more' in plaats van het - en in de ogen van Teeken ten onrechte - veelgebruikte credo 'Less is more'.
Opvallend is het levendige kleurgebruik en de dynamiek die van Teekens recente werken afspat.
Een wervelende wereld van mensen, dieren, stripfiguren en het steeds opduikende ledenpopje Pinokkio fascineren het oog van de kijker. Woorden en tekens en een kluwen van lijnen blijven essentieel in zijn werk. Uiterst vindingrijk ontwikkelt Toon Teeken nieuwe symbolen en voegt aan clich├ębeelden nieuwe betekenissen toe.

Teekens reizen naar Afrika en Suriname hebben gezorgd voor nieuwe motieven en composities: zwarte mannen - dansend, vechtend - maskers, attributen. Hij verwerkt de panoramische horizonlijn van het Afrikaanse landschap en laat zich inspireren door het Surinaamse oerwoud met zijn kleurrijke veelvormigheid. Maar ook Toon Teekens kennismaking met de Italiaanse Renaissance en de barokkunst in Rome en Florence werkt door in de beeldcompositie. Bron van inspiratie is ook de overzichtstentoonstelling van schrijver/kunstenaar Marcel Broodthaers in Brussel. Teeken voelt zich verbonden met het gedachtegoed van deze opmerkelijke schrijver/beeldend kunstenaar, die zich ontwikkelde van taalkunstenaar tot beeldend kunstenaar. Zijn portret is op diverse werken van Teeken terug te vinden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.