kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Toto Frima

Geboren: 1953 Den Haag

Toto Frima verkende door middel van fotografie haar eigen lijf en vrouwelijke identiteit. Zij gebruikte zichzelf in haar zoektocht. Waren de eerste foto's nog eenvoudige zelfportretten waarbij ze intens en nerveus de camera inkeek, inmiddels zijn de foto's uitgegroeid tot portretten van een zelfverzekerde vrouw die niet schroomt om zich ook van haar sensuele kant te laten zien.

Toto Frima is als fotograaf autodidact. In 1979 maakt zij nadat ze acht jaar lang model was geweest haar eerste foto's, zelfportretten met een erotische lading. Als haar polaroid SX70 foto's het jaar daarop al worden geselecteerd voor een internationaal groepstentoonstelling in het Centre Pompidou in Parijs is haar naam gevestigd in de fotografiewereld.

Midden jaren '80 krijgt Toto Frima de mogelijkheid om met een bijzondere Polaroid camera te werken. Deze camera maakt polaroid's van 50x60 cm. Omdat ze nu in een studio moet werken en in aanwezigheid van een technicus wordt het werk minder intiem, maar Toto Frima blijft haar onderwerp trouw en fotografeert uitsluitend zichzelf.

In 1990 verschijnt haar eerste fotoboek 'Toto Frima 50x60' en organiseert het Rheinisches Landes Museum in Bonn een grote overzichtstentoonstelling van haar werk. Veel van haar zelfbeelden uit deze periode zijn diptieken, uitgesproken van vorm en subtiel van kleur en sfeer.

Sinds 1998 werkt Frima afwisselend met het kleine SX70 en het grote 50x60 polaroidformaat. Dit recente werk is minder voyeuristisch en soberder van karakter. Maar wat gebleven is zijn de subtiele kleuren en verrassende composities en - bijna vanzelfsprekend - het onderwerp: Toto Frima. . . .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 25.