kunstbus
Dit artikel is 05-05-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Toyen

Toyen (Marie Germínová)

Tsjechische schilder, tekenaar en illustrator, geboren 21 september 1902 te Praag, gestorven 9 november 1980 te Parijs.

Nadat zij in haar vroege werken heeft geëxperimenteerd met kubistische schilderstijlen, die zij vervolgens inruilt voor een serie in een semi-abstracte schilderstijl die zij Artificialisme noemt, wordt Toyen halverwege de jaren dertig een enthousiast vertegenwoordiger van het Surrealisme.

Biografie
Marie Germinova wordt op 21 september in Praag geboren, waar zij van 1919-1920 aan de kunstacademie van Praag studeert. In 1922 ontmoet zij de schilder en dichter Jindrich Styrsky met wie zij samenwerkt tot aan zijn dood in 1942.

In 1923 exposeert zij met de groep 'Modern Art Bazar' en neemt zij het pseudoniem Toyen aan. Eveneens in 1923 sluiten Toyen en Jindrich Styrsky zich aan bij de avant-garde groep Devetsil in Praag. De groep bestaat uit onder meer kunstenaars, fotografen, schrijvers en architecten.

In 1925 verblijft Toyen voor drie jaar in Parijs, waar zij het kubisme van haar vroege werk achter zich laat en begint aan een serie semi-abstracte schilderijen met dikke verflagen. Samen met andere werken uit die jaren is het werk Fjord (1928) een poging de doctrines van poëtisch Artificialisme visueel te realiseren, waarin indrukken, gevoelens en beelden hun indruk achterlaten in abstracte schetsen en vibrerende kleursensaties.
Dit type werk krijgt zijn etiket van Toyen en Styrsky om het te onderscheiden van hun eerdere werk en van andere hedendaagse vormen van abstracte kunst. In 1926 exposeren zij hun eerste Artificialistische composities in de Galerie de l'Art Contemporain in Parijs.

In 1929 keert zij terug naar Praag.

In 1934 is haar werk zodanig surrealistisch geworden dat Toyen samen met Nezval, Styrsky en Teige de surrealistische beweging in Praag opricht.

In 1935 ontmoet Toyen Andre Breton en Paul Eluard op de Praagse tentoonstelling van de surrealisten, die ook deelnemen. Het begin van een levenslange vriendschap, alleen onderbroken door de invasie van de nazi's en de verovering van Tsjechoslowakije. Zij reist naar Parijs, waar zij de andere surrealisten ontmoet.

Tijdens de bezettingsjaren ging de kunst van Toyen ondergronds: Surrealisme was eveneens een van de "entartete" kunstbewegingen, verboden door de nazi's en hoewel Toyen tijdens de oorlog doorwerkt exposeert zij niets.

In 1947 vlucht Toyen naar Frankrijk om aan de Stalinistische overname van haar land te ontkomen. Terug in Parijs werkt Toyen tot het einde van haar leven met Breton en de Franse dichter Benjamin Peret, evenals met de Tsjechische dichter Jindrich Heisler.

In 1968 heeft Toyen een overzichtstentoonstelling in Aquila in Italië.

Na haar dood is er een overzichtstentoonstelling in het Centre Georges Pompidou van haar werk en haar samenwerkingen met haar Tsjechische collega's de dichters.

Zij heeft een aantal belangrijke overzichtstentoonstellingen waaronder die in Praag in 2000, die wordt begeleid door een uitgebreide catalogus van haar werk, een 360 pagina's tellende studie van de kunstenaar en haar werken.
Hierin onder meer illustraties van de twaalf handgekleurde impressies van de serie lithografieën gemaakt naar haar serie tekeningen uit 1939-1940 die reageren op de overname van haar land door de de nazi's, Tir (The shooting Gallery) een beperkte uitgave livre-de-peintre gepubliceerd in 1973 in Parijs. In deze portfolio, beperkt tot 575 impressies (de eerste 10 voorbeelden bevatten een hangekleurde serie van de 12 lithografieën), transformeert de kunstenaar de beelden van het wonderland van Lewis Caroll's Alice in Wonderland en Through the Looking Glass tot een nachtmerrieachtige excursie door de wereld als "shooting gallery".

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.