kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tracey Moffattzelfportret

Australische fotografe en video-kunstenaar, geboren 12 november 1960, Brisbane, Australië. Woont/werkt in Sydney.

Op een existentieel niveau speelt Moffatt met macht, seks, geboorte en dood, dromen en herinneringen, conflicten en ongelijkheid. Bij een interpretatie van haar kunst is haar afkomst van belang. Moffatt, geboren in 1960 in Brisbane, is een half-cast Aboriginal. Zij werd op jonge leeftijd van overheidswege geplaatst in een blank gezin en maakte zo ongewild deel uit van de zogenaamde 'stolen generation', gevormd door de groep Aborigines die pas op latere leeftijd geconfronteerd werden met hun afkomst. De verhouding tussen de Aborigines en de blanke bevolking is bijzonder actueel in Australië. De Aborigines willen een officieel excuus van de overheid, zeker voor het beleid jegens de 'stolen generation'. Deze strijd plus de strijd voor landrechten is al decennia aan de gang.

Door gebruik te maken van commentaarstemmen, populaire muziek, vervreemdende geluiden (uit de natuur), bordkartonnen decorstukken en ongewone, verontrustende camerabewegingen lijkt Moffatts stijl te liggen tussen typisch Australische vertellingen en kunstmatige genre-elementen uit de traditie van studio´s van Hollywood. Zij lijkt hierbij vooral geïnspireerd te zijn door de musical en de horrorfilm.

Tracey Moffatt vertegenwoordigde Australië op de Biënnale van Venetië. Haar films werden vertoond op internationale festivals, onder meer in Cannes.

1987, Nice Coloured Girls
regie, productie & scenario: Tracey Moffatt
lengte: 16'
Drie aboriginal vrouwen versieren een dronken blanke kapitein.
Drie Aboriginal vrouwen cruisen door Kings Cross en pikken een een dronken blanke kapitein op. Ze sporen hem aan om zijn geld aan hen te spenderen en te drinken tot hij uitgeschakeld is. Dan stelen ze zijn portemonnee en rennen weg om een taxi te nemen. Ze zijn tevreden met zichzelf. Het geluid herinnert aan een landelijk omgeving terwijl de voice-over van kolonist luitenant William Bradley, lezend uit zijn dagboekfragmenten, herinnert aan de eerste kolonisatie.

1990, Night Cries: A Rural Tragedy, 17' met Marcia Langton, Agnes Hardwick, Jimmy Little
Zonder dialoog, maar met kleurrijke, surreële beelden wordt een moeizame moeder-dochter relatie uitgebeeld.
In een geïsoleerde, surrealistische Australische nederzetting verzorgt een aboriginalvrouw van middelbare leeftijd haar stervende blanke moeder. De aandachtige gebaren van de geadopteerde dochter verbergen een bijna tastbare vijandigheid. Het sensuele drama zonder dialoog ontvouwt zich tegen levendig gekleurde decors, terwijl de gladde smartlappen van een christelijke aboriginalzanger voor een ironisch contrast zorgen.

Opleiding:
Queensland College of Art (1992)

1993 BeDevil, 90' Lex Marinos, Tracey Moffatt, Diana Davidson, Dina Panozzo, muziek: Carl Vine
Een adembenemend gefilmde collage van drie griezelverhalen. Was het verbluffende filmdebuut van Tracey Moffatt.
Een vernieuwende weergave van drie spookverhalen voor kinderen, zoals ze eruitzien in de verbeelding van de filmmaakster, beeldend kunstenaar en fotografe Tracey Moffatt. Haar adembenemende stijl - geïnspireerd door het werk van onder meer Vincente Minnelli en Masaki Kobayashi - maakt van BeDevil een van de meest verbluffende debuutspeelfilms uit de Australische cinema. In Mr Chuck wordt het griezelige verhaal verteld van de geest van een Amerikaanse soldaat, die jaren eerder met zijn wagen in het drijfzand reed. Choo Choo Choo Choo gaat over Ruby en haar familie. Zij worden geplaagd door onzichtbare treinen die langs het huis rijden. Een meisje kwam daar eens onder de trein, en haar geest heeft nog geen rust gevonden. Lovin' the Spin I'm In ten slotte gaat over een pakhuis dat bewoond wordt door de geesten van twee geliefden, Bebe en Minnie.

In haar film Heaven 1997 doet Tracey Moffatt inbreuk op de privacy van haar (mannelijke) protagonisten door ze, op het strand, lastig te vallen bij het uittrekken van hun natte kleren. Noem het een ode aan opdringerig voyeurisme en humoristische plagerij. een van de belangrijkste avant-gardekunstenaars van Australië. In de afgelopen tien jaar werkte zij met film en fotografie.
Tracey Moffatt concentreert zich in haar fotoseries - die een verhalend karakter hebben - op onderwerpen als ras (Aboriginals), geslacht en huiselijk geweld. De serie Up in the Sky, die het Fotomuseum toont, vertelt over 'de gestolen generatie' van Australië. Hoewel de foto's volledig gearrangeerd zijn, onthullen ze langzaam maar zeker het drama van de inheemse kinderen die tussen 1915 en 1969 weggehaald zijn bij hun families en vervolgens onder staatstoezicht gezet zijn.
De serie 'Up in the Sky' nodigt het publiek uit een open verhaal in te vullen met behulp van vijfentwintig foto's. De beschouwer kan zich in het werk verplaatsen en zo inzicht verkrijgen in de verhaallijnen van zijn eigen leven. De relatie tussen de foto's onderling is niet duidelijk. Ze impliceren een verhaal dat niet wordt uitgelegd. Elke foto zou zowel de hoofdrol kunnen spelen als een figurant kunnen zijn. Ook het tijdsverloop is niet helder. De beschouwer kan niet zien of de gebeurtenissen vlak na elkaar plaatsvonden, of verspreid liggen over een lange periode. Moffatt schept een verhaal waarin de aandacht van de beschouwer heen en weer schiet tussen de beeldelementen. De tijd is zowel uitgespannen als gecomprimeerd en de locatie lijkt soms even namaak als echt. Fictie en feit vallen naadloos ineen zodat het onmogelijk is ze te ontwarren. Mediakunst, Montevideo/Time Based Arts
De in Nederland welbekende Tracey Moffatt verwierf met haar videowerk 'Night Cries' en 'Heaven' algehele bekendheid. Moffatt laat in haar nieuwe werk 'Artist' het Hollywood stereotype van de creatieve, gekwelde en lijdende kunstenaar zien.

Night Cries: A Rural Tragedy

Den Haag Sculptuur 2007 Australische fotografen: Bill Henson, Tracey Moffatt en Anne Zahalka. Van Tracey Moffatt is de indrukwekkende, ge-ensceneerde documentaire serie Up in the Sky te zien.

Websites: www.museumserver.nl, www.filmfestivalrotterdam.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.