kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tronies

tronies

"Tronies" in de Italiaanse, Vlaamse en Nederlandse schilderkunst van de 16de en 17de eeuw.

De tronies waren niet bedoeld als portret, maar vormden een manier om te oefenen in het weergeven van gelaatsuitdrukkingen. Die gebruikte men later dan weer in een schilderij. De tronies zijn anoniem. Dat wil zeggen dat ze geen naam hebben. Tronies dienden tot oefening in het weergeven van leeftijd, karakter of gemoedstoestand en als hulpmiddel bij het inschilderen van een gezicht in allegorische of verhalende voorstellingen.

Heel wat zogenaamde tronies bleven evenwel niet binnen het atelier, maar werden als zelfstandig kunstwerk verkocht. Door ze in een antiquiserend of exotisch kleedje te steken, kregen die standaardmodellen een meer verhalend karakter en konden ze doorgaan voor een historisch portret dat een personage uit de bijbel, de mythologie of een andere geschiedenis voorstelde.

Tronies waren populair in de zeventiende eeuw. Men hield van schilderachtige types, zoals een mooie jongeling, een oude man, een moedig soldaat of een oosterling. Ze werden op de vrije markt verhandeld en niet in opdracht gemaakt, zoals portretten. Voor een tronie kon een schilder zelf of iemand uit zijn omgeving model staan.

Rembrandts zelfportretten met gouden ketting, of in historische kleding, of met een tulband zijn 'tronies'. Omdat Rembrandt al vroeg een beroemde schilder was, vonden kopers van een tronie het aardig Rembrandts gezicht te herkennen. De aandacht van kopers of liefhebbers van de kunst verschoof van de voorstelling naar de maker van een schilderij. Sommige kopers werden 'naemkopers' genoemd. Ze probeerden werk van bepaalde belangrijke meesters te bemachtigen. Rembrandt was zo'n schilder. Zie ook Rembrandts tronies. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.