kunstbus
Dit artikel is 29-04-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

UffiziUffizi

Het 'Galleria degli Uffizi' is een paleis in Florence dat lange tijd in het bezit was van de Medici-familie en nu één van de belangrijkste kunstmusea, het Galleria degli Uffizi, ter wereld is. Het ligt naast het Palazzo Vecchio.

Geschiedenis
In 1560 begon architect Giorgio Vasari in opdracht van Cosimo I de' Medici aan de bouw van het paleis waar kantoren (Uffizi) voor de magistraten van Florence in gerealiseerd moesten worden.

Het ontwerp heeft een U-vormig plattegrond waarin de museumzalen zich nu op de bovenste verdieping bevinden. In 1993 raakte een deel van het paleis alsmede enkele schilderijen verwoest en beschadigd door een autobom waarbij ook nog vijf mensen om het leven kwamen. Het is nog steeds niet duidelijk wie de daders zijn, al is het vermoeden dat de Maffia er mee te maken had.

Vanwege het grote aantal schilderijen die in het depot stonden is de expositieruimte in 2006 uitgebreid van 8000 m² tot bijna 13.000 m².

Het Uffizi is één van de grootste toeristische attracties in Florence waar in de zomermaanden lange rijen voor de ingang staan en soms tot vijf uur moeten worden gewacht het museum in te kunnen wanneer je niet hebt gereserveerd.

Collectie
Het museum bevat een belangrijke collectie schilderkunst uit de late Middeleeuwen, de vroege Renaissance en de Barok, waaronder werken van Duccio (Maestà), Giotto (De Ognissanti Madonna, Badia Polyptiek), Simone Martini (De Annunciatie), Cimabue (Maestà), Fra Angelico, Masaccio, Fra Filippo Lippi (Madonna met kind en twee Engelen) en zijn zoon Filippino Lippi, Sandro Botticelli (onder andere La Primavera, De Geboorte van Venus, De aanbidding der wijzen), Leonardo da Vinci (De Annunciatie, De aanbidding der wijzen), Michelangelo (Doni Tondo), Rafaël (Madonna met het puttertje, Paus Leo X met de kardinalen Giulio de' Medici en Luigi de' Rossi), Titiaan (Flora, Venus van Urbino), Rubens, Caravaggio (Bacchus, Het offer van Izaäk, Medusa), Paolo Uccello (De slag om San Romano), Piero della Francesca (Diptiek van hertog Federico da Montefeltro en hertogin Battista Sforza van Urbino), Hugo van der Goes (Het Portinaritriptiek), Piero di Cosimo (De bevrijding van Andromeda door Perseus), Albrecht Dürer (De aanbidding der wijzen), Parmigianino (Madonna met de lange hals), Andrea del Verrocchio (De doop van Christus) en Rembrandt.

In de centrale gang zijn ook veel (voornamelijk Griekse en Romeinse) beeldhouwwerken aanwezig.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.