kunstbus
Dit artikel is 17-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ulrich Ruckriem

Ulrich Rückriem

Duitse beeldhouwer, geboren 30 september 1938 te Düsseldorf.

Ulrich Rückriem wordt op grond van zijn werkwijze tot de Minimalistische stroming gerekend.

kunst maakt. Later heeft hij al tekenend geprobeerd alle mogelijkheden in kaart te brengen en kwam op 560 variaties uit, waarvan de meeste nooit uitgevoerd zijn. Deze 560 variaties op papier worden in de tentoonstelling in thematische ordening gepresenteerd. Zij maken de logica achter het werk van Ulrich Rückriem zichtbaar. Het is geen sinecure om vijfhonderdzestig thematisch geordende, niet ingelijste computerprints, in lange reeksen aan de wand gehangen, blad na blad te bekijken. - Minimal Art. Het geldt voor zowel de platte, liggende 'zerken' als voor de soms tot tweeëneenhalve meter hoogte reikende kolommen. Typisch element in die laatste zijn de boorgaten die de dunne lijnen onderbreken.

Rückriem breidt de mogelijkheden van de vlakverdeling soms nog uit door een of meerdere vlakken van zo'n verdeling met zwart in te kleuren. Het effect daarvan is, dat het platte vlak ineens een figuur wordt die in de ruimte staat. Dergelijke theoretische modellen verliezen op zo'n moment hun oorspronkelijke abstractie. Ze veranderen in objecten die zich scharen in een lange traditie die ooit begon bij de menhirs in Engeland en Frankrijk.Bahndamm

Rückriem plaatst het liefst zijn (staande) sculpturen in een landschap. Daar zijn ze wonderwel op hun plaats - alsof ze er altijd gestaan hebben. Een goed voorbeeld daarvan is het project 'Bahndamm', bestaande uit zeven vierkante, staande zuilen die over een lengte van elf kilometer op onregelmatige afstanden van elkaar geplaatst zijn op het tracé van een nooit in gebruik genomen spoorbaan. Dit project begint net over de grens van Duitsland met Nederland en eindigt vlakbij het befaamde Museum Hombroich.

levensloop
Van 1957-59 is Ruckriem leerling-beeldhouwer in Düren. Van 1959-61 werkt hij als steenhouwer aan de Dombauhütte van de Dom van Keulen en studeert twee semesters aan de Kölner Werkschulen bij Ludwig Gies. In 1962 reist hij door Zuid-Europa, Marokko en Tunesië.

Na zijn terugkeer besluit hij beeldhouwer te worden en vestigt zich in Nörvenich vlakbij Düren in 1963 en een jaar later in 1964 heeft Rückriem zijn eerste solotentoonstelling in het Leopold Hoesch-Museum in Düren.
In 1966/1967 maakt hij sculpturen uit houten balken. Vanaf 1968 vervaardigt hij sculpturen in steen en ontwikkelt Rückriem zijn eigen techniek. Hierbij worden het materiaal en de werkmethode zelf gekenmerkt door het vermeerderen, verminderen en enigszins veranderen van het oorspronkelijke materiaal.

In 1969 verhuist hij naar Mönchengladbach, waar hij een atelier deelt met Blinky Palermo. In 1970 heeft hij een solotentoonstelling in het Museum Haus Lange in Krefeld. In de periode 1972-1992 neemt Ruckriem deel aan Documenta 5, 7, 8 en 9.

Bovendien leefde en werkte hij in de periode 1963-71 vele jaren in Nörvenich in Slot Nörvenich, in Clonegal in County Carlow in Ierland en in Normandië.

Van 1975-84 heeft hij een leerstoel aan de kunstacademie in Hamburg en in 1978 neemt hij deel aan de Biënnale in Venetië met vier gespleten dolomietblokken. In 1981 neemt hij deel aan de tentoonstelling Westkunst in Keulen.

In 1984 krijgt Rückriem een leerstoel in de beeldhouwkunst aan de kunstacademie van Düsseldorf en in 1988 aan de Städelschule van Frankfurt am Main.

In 2001 kreeg hij de grote cultuurprijs van de Sparkassen-Kulturstiftung Rheinland.

Met zijn beelden van hout ijzer en steen, die het creatieve proces evenals de bewerkingsmethode verraden, leverde Ulrich Rückriem een belangrijke bijdrage aan de process art.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.