kunstbus
Dit artikel is 28-04-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Veiling

veiling

Een veilinghuis organiseert (meestal vanuit een vaste lokatie) openbare verkopingen waar meerdere belangstellenden tegelijkertijd op hetzelfde product kunnen bieden. Deze veilingen en/of veilinghuizen kunnen verscheidene categorieën objecten aanbieden, waaronder (beeldende) kunst en antiek, paarden, verzamelobjecten en curiosa, wijn, boeken, postzegels, klassieke auto's.

Er zijn verschillende soorten veilingsystemen:

* Veiling bij opbod (ook wel Engelse veiling genoemd):
Hierbij bepaalt de verkoper een startprijs en kunnen de vragers steeds over het hoogste en laatste bod heen bieden. Executoriale verkopen zijn hier een voorbeeld van.

. Veiling bij afslag (Afmijnen) - vaak bij land-en tuinbouwproducten
De verkoper zet in op een hoge startprijs, maar laat deze zakken totdat iemand akkoord gaat. Dit kan d.m.v. een klok zoals op een bloemenveiling. Wanneer de prijs onder de door verkoper gewenste waarde zakt vindt er geen geen transactie meer plaats en wordt het aanbod 'doorgedraaid' zoals dat dan wel wordt genoemd.

. Gesloten veiling: (bij inschrijving)
Bij deze vorm van veilen brengen de geïnteresseerden een bod uit op het product zonder dat zij van elkaar weten wat ze bieden. Het hoogste bod wint dan.

. Veiling bij opbod en afslag (ook wel Amsterdams systeem genoemd).
Bij deze vorm van veiling is de hoogste bieder eerst nog de provisionele (ofwel voorlopige) koper. Deze ontvangt de plokpenning, een premie die wordt gegeven aan degene die het hoogste bod heeft gedaan. Het te veilen goed wordt daarna in slag gelegd.
Stel het hoogste bod is € 135.000,--, bij de afslag wordt dan bijvoorbeeld vanaf € 90.000,-- afgeteld. Wordt er vanuit de zaal op € 5.000,-- "mijn" geroepen, dan is het pand verkocht voor € 135.000,-- + € 5.000,-- = € 140.000,--. Als er niet wordt gemijnd, dan is de provisionele koper definitief koper geworden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.