kunstbus
Dit artikel is 16-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Victor Vasarely

geboren: 9 april 1908 Pecs Hongarije
gestorven: 15 maart 1997 Parijs

Franse optical-art schilder en graficus van Hongaarse afkomst.

Victor Vasarely

In 1927 begon Vasarely met zijn studie aan de Academie Poldini-Volkmann in Boedapest en volgt privé-les in het Grafische atelier van S. Bortnyik, waar hij het werk van de Russische Constructivisten leert kennen.

In het jaar 1930 verhuisde hij naar Parijs, waar hij bij verschillende reclamebureau's werkte en voornamelijk grafisch werk vervaardigde.

In 1944 begon Victor Vasarely met de ontwikkeling van schilderkunstige experimenten die hem in 1947 tot een methode leidde, waarmee hij met optische illusies, via geometrisch-abstracte vormen en visuele ambivalenties door verschillende schakeringen en rangschikking, de indruk van beweging kon oproepen.

In 1951 vervaardigt hij zijn eerste kinetische schilderijen. Vasarely bewerkte zijn formele repertoire van uitbeeldingen gebaseerd op geometrische grondvormen, die zonder een bewuste ingreep van de kunstenaar geroproduceerd kunnen worden en waarmee een seriematige volgorde van Optisch-kinetische effecten geproduceerd kon worden.

Zijn werk vertoont meestal een patroon van lijnen of eenvoudige wiskundige vormen, aanvankelijk in zwart-wit maar in de jaren zestig onderzocht hij ook de optische werking van de kleur. Hij ontwikkelt en

Na zijn aanvankelijke experimenten met lineaire zwart-wit structuren schiep Victor Vasarely vanaf 1955 een reeks optisch-kinetische afbeeldingen uit seriematige lijnstructuren die zich, afhankelijk van het gezichtspunt en de bewegingen van de toeschouwer wijzigen.

In 1955 publiceert hij zijn 'Yellow Manifesto' en ontvangt de Critics Award in Brussel en de Gouden Medaille op de Milaan Triënnale. Vanaf 1955 ontwerpt Victor Vasarely muurschilderingen en reliëfs in keramiek, aluminium en andere materialen. Hij maakt een serie muurschilderingen voor de universiteit van Caracas in Venezuela evenals verschillende architecturale integraties zoals Hommage à Malevitch.
Hij neemt deel aan talrijke exposities zoals 'Le Mouvement' in de Galerie Denise René (1955), '50 Ans d'Art Moderne' in het Palais International des Beaux-Arts in Brussel (1958) en 'Inaugural Selection' in het Solomon R. Guggenheim Museum in New York (1959). Voorts heeft hij solo-exposities in het Buenos Aires en het Caracas museum voor kunst in 1958/59 en in de Galerie Der Spiegel in Keulen in 1959.

Vasarely neemt deel aan de Documenta 1 t/m 4, Kassel, van 1955 tot 1968.

Hij woont vanaf 1961 in Annet-sur-Marne. Vasarely ontvangt verschillende prijzen waaronder in 1964 de International Guggenheim Award en in 1965 de Grand Prix de la Gravure in Ljubljana in Slovenië alsook in 1965 de Grote Prijs op de VIII Kunst Biennale van São Paolo.

Vasarely voltooit verscheidene architecturale projecten, waaronder een voor het Franse paviljoen op de World Expo in Montreal in 1967. Ook maakt hij twee films, Les Multiples en Précinetisme.

In 1971 is er de opening van een aan zijn werk gewijd museum in Gardes, Vaucluse.

Het werk van Vasarely leverde de kunstzinnige en theoretische begiselen voor de optical-art beweging uit de jaren 1960. Vasarely's eis aan het kunstwerk is dat het voor grote groepen bereikbaar en dus reproduceerbaar moet zijn.

website: www.vasarely.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.