kunstbus
Dit artikel is 12-04-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Victor VasnetsovZelfportret 1873

Russisch kunstschilder, geboren op 3 mei (15 volgens de Gregoriaanse kalender) 1848 in een klein dorpje in de Oblast Kirov - overleden 23 juni 1926 in Moskou.

Vasnetsov werd geboren als zoon van de dorpsgeestelijke en kleinzoon van een iconenschilder. Ook zijn broer Apollinari was een verdienstelijk schilder, terwijl zijn andere broer leraar werd.

Vasnetsov studeerde aan het seminarie, waarbij hij assistent was van de iconenschilder. Bovendien assisteerde hij de Poolse schilder Andriolli met de fresco's van de Alexander Nevskikathedraal in zijn geboortedorp. Na zijn opleiding bij het seminarie vertrok Vasnetsov naar Sint-Petersburg waar hij in 1870 werd geaccepteerd aan de Keizerlijke Akademie der Schone Kunsten, alwaar drie jaar later de kunstenaarsgroep de Zwervers werd opgericht. Vasnetsov raakte bevriend met Ilja Repin en Ivan Kramskoj, een van de oprichters van de Zwervers, en beschouwde hem als zijn leermeester. In deze periode schilderde Vasnetsov taferelen uit het dagelijks leven.

In 1876 vertrok Vasnetsov op uitnodiging naar Parijs waar hij zich voegde bij de andere kunstenaars van de Zwervers. Hij raakte in de ban van het illustreren van sprookjesverhalen, zoals het verhaal van de Drie koninginnen van het ondergrondse koninkrijk, waarmee hij zich echter verwijderde van het doelen van de Zwervers om juist realistische schilderijen te maken. Hierdoor wilde zelfs Pavel Tretjakov, de mecenas van de Zwervers, zijn schilderijen niet kopen.

In 1877 vertrok Vasnetsov weer naar Moskou waar hij na 1880 steeds meer religieuze onderwerpen schilderde, alsook iconen voor de Abramtsevo groep van kunstenaars.1885-96 fresco's Sint-Vladimirkathedraal

Hij vertrok in 1884 naar Kiev waar hij de opdracht had gekregen de fresco's te maken voor de Sint-Vladimirkathedraal. In Kiev raakt Vasnetsov bevriend met de kunstschilder Michail Vroebel, die hem zou helpen de kathedraal van fresco's te voorzien. De invloedrijke kunstcriticus Vladimir Stasov zou deze fresco's bestempelen als heiligschennis.

In 1885 vertrok Vasnetsov voor een korte periode naar Italiƫ waar hij het decor en de kleding voor de opera Sneeuwmeisje van Nikolaj Rimski-Korsakov verzorgde.

Tegen de eeuwwisseling hield Vasnetsov zich ook met architectuur bezig. Zo ontwierp hij samen met Vasili Polenov een kerk in Abramtsevo, in 1894 zijn eigen huis en in 1898 het Russische paviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Parijs. In 1904 kwam zijn hoogtepunt als architect toen hij de behuizing van de Tretjakov Galerij ontwierp.Hoewel hij in deze periode zijn beroemdste schilderij produceerde: De drie bogatyrs (1898)(een soort middeleeuwse Russische ridders) nam de invloed van Vasnetsov langzaam af. Vasnetsov legde zich daarom steeds meer toe op andere kunstvormen. zo maakt hij samen met zijn broer Apollinari het decor van de opera Sadko van Rimski-Korsakov en kreeg hij in 1910 de opdracht om een nieuwe muts te ontwerpen voor de Russische soldaat. Ook ontwierp hij de bogatyrka die hij baseerde op zijn eigen schilderij van de drie bogatyrs.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.