kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vierkleurendruk

Vierkleurendruk of chromolithografie

de 4 basiskleuren, geel, cyaan, magenta en zwart, worden gecombineerd in rasters over elkaar en zo ontstaan natuurgetrouwe kleurcombinaties. In theorie zal een 100% mengeling van de de drie kleuren zwart moeten geven, maar in werkelijkheid krijgt men steeds een soort donkerbruin. Om die reden wordt zwart gedrukt als een aparte kleur.

CMYK,
De gangbare afkorting voor Cyaan, Magenta, geel (Yellow) en zwart (black). Dit kleurensysteem wordt toegepast bij standaard vierkleurendruk. (K wordt in plaats van B gebruikt om verwarring tussen het Engelse Blue en Black te voorkomen.)

Kleurmenging krijgt men door gebruik te maken van transparante inkten of rasters. Door deze twee mogelijkheden te combineren, kan een haast oneindig groot scala aan kleuren worden verkregen.

Rasters,
Rasterkleuren worden gemaakt met de klassieke lijnrasters (alle rasterpunten op een lijn en een vast aantal punten per cm) of met speciale rasters waarbij de rasterpunten willekeurig verspreid worden (stochastic). Deze laatste rasters zullen de de fijne lijnen beter zichtbaar maken en worden daarom aanbevolen.

Bij vierkleurendruk zijn de uitgangskleuren heel belangrijk. Zij moeten zo op elkaar zijn afgestemd, dat er zoveel mogelijk en heldere kleuren kunnen worden verkregen. Voor het drukken van een kleurenafbeelding zijn dus vier rastercliché's nodig. Daarvoor worden aparte 'negatieven' gemaakt, voor ieder drukgang één. Daarmee kunnen de clichés worden gemaakt. Het monteren van de cliché's moet uiteraard zéér nauwkeurig worden gedaan. Elk rasterpuntje moet immers op exact de juiste plaats komen om de gedrukte afbeelding er precies hetzelfde uit te laten zien als het origineel. Om te zien of de kleuren sluitend zijn, worden er zogeheten paskruisen meegedrukt. Dat zijn cirkeltjes met twee haaks op elkaar staande lijntjes en staan op een deel van het papier dat na het drukken wordt afgesneden. Het drukken gaat in de volgorde: geel, magenta, cyaan en zwart.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.