kunstbus
Dit artikel is 12-04-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Viktor Borisov-Moesatov

Russische schilder, geboren 14 april [O.S. 2 april] 1870 in Saratov - overleden 8 november [O.S. 26 oktober] 1905 in Taroesa.

Viktor Elpidiforovitsj Borisov-Moesatov schilderde in een post-impressionistische stijl, die het midden hield tussen symbolisme, een decoratieve stijl en realisme. Hij wordt samen met Michail Vroebel beschouwd als de schepper van het Russische symbolisme.

Biografie
Viktor Borisov-Moesatov, geboren als Viktor Moesatov (de naam Borisov voegde hij later toe) studeerde in 1890 aan de kunstacademie van Moskou en zet zijn studie een jaar later voort aan de academie in Sint-Petersburg waar hij les kreeg van Pavel Tsjistjakov. Het vochtige klimaat kwam de matige gezondheid van Moesatov die ook nog een bochel had door een beschadiging van zijn ruggegraat echter niet ten goede en hij keerde weer terug naar de academie van Moskou.Meibloemen, 1894De vijver, 1902, tempera op doek

Zijn vroege werken, zoals 'Meibloemen' (1894) werden door de Moskouse academie beschouwd als decadent, maar zijn mede-leerlingen vonden het geweldig en zagen Borisov als de voorganger in een nieuwe kunstbeweging.

In 1895 reist Moesatov af naar Parijs, waar hij drie jaar studeerde bij Fernand Cormon. Hij raakte daar onder de indruk van de symbolistische schilderijen van Pierre Puvis de Chavannes en het werk van Berthe Morisot.

In 1898 keerde hij terug naar Rusland, waar hij opging in fin de siècle-gevoelens, mede omdat verzamelaars zijn schilderijen niet kochten. Hij begon hierdoor in zijn werk een half-illusionaire wereld van de 19e eeuwse adel te scheppen met parken en buitenhuizen gebaseerd op het landgoed van prinses Prozorvki-Golitsyn-Zoebrilovka.

Viktor Borisov-Moesatov ging met tempera en pastel werken en aquarelleren waarmee hij beter subtiele visuele effecten kon bereiken.

Borisov-Moesatov was lid van de Mir iskoesstva en een van de oprichters van een kunstenaarsvereniging in Moskou waar onder meer Pavel Koeznetsov, Martiros Sarjan, Nikolaj Sapoenov en Sergej Soedejkin lid van waren.

In deze periode maakte hij 'De Vijver' (1902), waarin de twee belangrijkste vrouwen uit zijn leven waren afgebeeld: zijn zuster Yelena Moesatova en zijn latere vrouw, de kunstenares Jelena Aleksandrova.

In 1904 had Borisov-Moesatov succesvolle tentoonstellingen in Duitsland en in de lente van 1905 exposeerde hij in de Salon de la Société des Artistes Française.

Zijn laatste werk was 'Requiem', dat hij opdroeg aan zijn vriend, Nadezjda Stanjoekovitsj. Het werk toonde een ontwikkeling naar een neo-classicistische stijl.

Borisov-Moesatov stierf aan de gevolgen van een hartaanval en werd begraven aan een oever van de Oka, nabij Taroesa. Op zijn graf staat een beeld van een slapende jongen, gemaakt door Aleksandr Matvejev, een van zijn volgelingen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.