kunstbus
Dit artikel is 06-04-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Violet

Violet of Paars / Lila / Magenta

Violet of paars is een secundaire kleur. Lila is een lichte tint violet.

— kleurcoördinaten —
Hex #8B00FF
RGB (rood, groen, blauw) (139, , 255)
HSV (tint, verzadiging, intensiteit) (270°, 100%, 100%)

VIOLET

De spectrale kleur violet
Violet is de tint aan het eind van het zichtbare lichtspectrum met een golflengte tussen 380-430 nm (nanometer). De kleur in bovenstaande kleurbalk komt het best overeen met het via een prisma uiteengebroken zonlicht.
in de technische literatuur wordt deze subtractieve secundaire hoofdkleur "blauw" genoemd, vooral ook omdat in de beeldschermtechniek een benadering wordt gebruikt die meer naar het cyaan neigt. Dit laatste betekent ook dat op een standaardmonitor de correcte kleur niet zeer verzadigd kan worden weergegeven. De golflengte die daarna komt in het elektromagnetisch spectrum, het ultraviolet, kan niet door mensenogen worden gezien.

PAARS

De extraspectrale kleur paars
Bovenstaande kleur is een extraspectrale kleur die veel mensen "paars" zullen noemen. In de omgangstaal wordt een groot aantal extraspectrale tinten tussen magenta en 'blauw', violet of paars genoemd. Deze worden extraspectrale tinten genoemd omdat ze niet veroorzaakt worden door licht van één bepaalde golflengte maar door een menging van rood en blauw licht. Paars is de complementaire kleur van groengeel. De kleur paars wordt meestal gezien als iets "roder" dan het eigenlijke violet.

Het woord violet is afkomstig van de Franse naam voor het viooltje. Het veel oudere woord paars komt van de Oudfranse naam voor de perzik.

Purper
Purper is een nog warmere kleur, soms overeenkomend met magenta; de naam purper stamt uit de Klassieke Oudheid van de kleurstof purper en duidde toen een zeer grote kleursector aan. Het Engelse purple is van purper afgeleid maar komt in betekenis overeen met het Nederlandse "paars".

LILA

Lila
Lila is een lichte tint violet, en wordt ook wel omschreven als "lichtpaars":

Gebruik en gevoelswaarde
* In de Romeinse tijd was het dragen van paarse kleding voorbehouden aan de hogere standen. De paarse kleur werd gewonnen uit de purperslak, die hierdoor vrijwel uitgestorven is.
* Paars heeft als rooms-Katholieke liturgische kleur een betekenis die samenhangt met boete doen en wordt gebruikt voor de advent en vasten oftewel veertigdagentijd (de tijd voor Pasen).

MAGENTA

Magenta

Magenta (een kleur die doet denken aan roze) is eveneens een extraspectrale kleur. De kleur magenta kan slechts worden verkregen door gelijke hoeveelheden van rood en blauw licht te mengen: zuiver magenta licht bestaat niet.

— kleurcoördinaten —
Hex #FF00FF
RGB (r, g, b) (255, , 255)
HSV (t, v, i) (300°, 100%, 100%)

Magenta is een primaire kleur in het subtractieve kleursysteem en een secundaire kleur in het additieve kleursysteem. In beide systemen is het de complementaire kleur van groen. In drukinktsystemen wordt de kleur magenta standaard gebruikt in de vier-kleurendruk, kunstenaars gebruiken deze kleur echter nog weinig, hoewel hun het pigment quinacridone ter beschikking staat. Als primaire subtractieve kleur kan de tint niet door verfmenging verkregen worden.
Magenta was één van de eerste anorganische kunstmatige (in dit geval aniline) kleurstoffen dat kort na de Slag bij Magenta in Noord-Italië werd ontdekt. De kleur is genoemd naar de slag, en dus indirect naar de stad.
De kleur magenta wordt soms ook cyclaam of fuchsia genoemd, naar de bloemen die deze kleur kunnen hebben.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 15.