kunstbus
Dit artikel is 17-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vivarini

Familie van Venetiaanse schilders. Zij produceerden schilderijen die opmerkelijk waren vanwege de heldere kleur.

Antonio Vivarini
Italiaans schilder (ca 1420 Murano - 1484 Venetië), van de vroege renaissance met een scherp oog voor het detail. Beïnvloed door Gentile da Fabriano en Jacobello del Fiore. Hij stichtte samen met zijn zwager Giovanni d'Alamagna de schildersschool van Murano, waar in 1450 zijn broer Bartolomeo zich bij voegde. Tussen 1441-1450 werden altaarschilderingen gecreëerd. In 1448 verplaatsen zij hun atelier naar Padua, alwaar ze met Andrea Mantegna en Pezzolo werkten aan de beschildering van de Cappella Ovetari in de Eremitari-kerk. Hij signeerde wel met AVIVA.

Bartolomeo Vivarini
Italiaans kunstschilder (Murano ca. 1432 - Venetië ca. 1499), broer van Antonio Vivarini. Zijn werken behoren tot de Vroege Renaissance.
Nam de Paduaanse School van Squarcione en Giovanni da Capistrano tot voorbeeld en later, ca. 1470, Mantegna. In zijn schilerijen, die opvallen door grote nauwkeurigheid in details en vrolijke versierselen, plaatst hij intieme stemmingen op de voorgrond.
Zijn grote, soms wat plompe figuren, geplaatst in een vormgeving die nadrukkelijk is gericht op de driedimensionale illusie, hebben scherpe contouren en een fris, maar hard koloriet. Zijn beste creaties hebben een uitgesproken imposante allure (triptiek met Mantelmadonna, ca. 1473; S. Maria Formosa, Venetië).
Enkele werken van hem, zoals een Madonna met kind, een drieluik in de Capella Bernardo en een drieluik van St. Marcus (1474) bevinden zich in de Basilica di Santa Maria Glorioso dei Frari in Venetië. Hoogtepunt in zijn werk is de Sacra conversazione in de S. Maria Gloriosa dei Frari, Venetië (1482); de compositie is trapeziumvormig opgebouwd en de figuren zijn niet meer geïsoleerd voorgesteld, maar vormen een formele eenheid.
Schilderijen zijn onder andere te vinden in Hermitage in Sint-Petersburg, J. Paul Getty Museum in Los Angeles, Museum of Fine Arts in Boston en Uffizi in Florence.
Sint-Marcus tussen Johannes de Doper, Hiëronymus, Nicolaas van Bari en Sint-Paulus, 1474, triptiek met vergulde lijst, middenpaneel 165x68, zijpanelen elk 165x57, Venetië, Santa Maria Gloriosa dei Frari. De vrome stijl van de gebroeders Vivarini, die veel op die van Mantegna gelijkt, past nauwelijks bij de zwierige gotische omlijsting, al zijn hun rijke kleuren uitgesproken Venetiaans en missen zij de koelheid van Mantegna. (KIB ren 52)

Alvise VivariniItaliaans schilder (Venetië ca. 1445 - aldaar ca. 1504) van religieuse taferelen, behorend tot de vroeg renaissance, zoon van Antonio Vivarini en neef van Bartolomeo Vivarini.
Zijn opleiding kreeg hij vermoedelijk bij zijn oom die deels nog in de geest van de Muraanse School werkte. Vandaar dat Alvise zich al spoedig tt schilers als Mantegna en Ghirlandaio wendde. Zijn vroege, op Bartolomeo Vivarini georiënteerde werk wordt gekenmerkt door een symmetrische compositie, een ruwe modellering en door de smalle, lange ledematen van de afgebelde figuren. Zijn late werken tonen daarentegen een prachtige gerijptheid die aan Giovanni Bellini doet denken.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.