kunstbus
Dit artikel is 01-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vladimir Baranoff-Rossine

Daniel Vladimir Baranoff-Rossiné

Piano Optiphonique1915 zelfportret

Russische kunstenaar, geboren 1 januari 1888 in Kherson (Oekraïne) - overleden januari 1944 in het concentratiekamp Osviecim.

Baranoff ontwikkelde zich via het fauvisme en het kubisme tot een objectloze kunst.

Biografie
Baranoff genoot zijn opleiding aan de kunstacademie van Odessa (1902-1903) en daarna tot 1907 aan de Keizerlijke Kunstacademie in Sint Petersburg. In Moskou maakte hij in 1907 via Larionov kennis met het fauvisme.

Na deelname aan enkele avantgarde tentoonstellingen in Rusland is hij in 1910 naar Parijs gekomen waar hij werkte in 'La Ruche' en in de kring rond Sonia en Robert Delaunay. In Parijs noemde hij zich Daniël Rossiné en nam hij deel aan de activiteiten van de Académie Russe van Maria Vasselieff. Hij legde zich ook toe op beeldhouwen en exposeerde op de Salon des Indépendants van 1913 en 1914.

Zijn schilderkunst onderging in Parijs aanvankelijk vooral kubistische en futuristische invloeden. In samenwerking met Delaunay ontwikkelde hij voorts het orfisch-kubisme en, in eenzelfde relatie met Archipenko, hun schilder-beeldhouwkunst. In dit werk probeerde Baranoff-Rossiné, evenals in zijn schilderijen en in zijn uitvinding van de Piano Optophonique waarmee hij bekend werd, licht, kleur, muziek, ruimte en beweging te combineren. Door het betrekken van een atelier in het ateliergebouw La Ruche kwam hij in contact met Alexander Archipenko, Marc Chagall, Fernand Léger en Ossip Zadkine.

In 1914 nam hij met drie schilderijen en twee schilder-beeldhouwwerken deel aan de tentoonstelling van 'De Onafhankelijken' in mei-juni 1914 in Amsterdam, waar ook Archipenko, Kandinsky, Chagall en Zadkine vertegenwoordigd waren. Vooral Baranoff-Rossiné's schilder-beeldhouwwerk Symphonie no 2 (1913), maakte veel indruk. Van zijn schilderijen werden er twee gekocht door de Nederlandse schilder en verzamelaar Joseph Henri Gosschalk (1875-1952). Eind jaren veerstig bracht Gosschalk ze onder in het Stedelijk Museum in Amsterdam waar ze tot in 1966 in bruikleen bleven. Daarna zijn ze geveild waarna Capriccio Musicale (Circus) (1913) in het Hirshhorn Museum and Sculpture Garden in Washington terechtkwam.
Niet alleen Alexander Archipenko's maar ook Baranoff-Rossiné's innoverende deelname aan de tentoonstelling van 'De Onafhankelijken' heeft grote invloed gehad op van Doesburg, op zijn opstelling als modern kunstenaar dat zijn neerslag kreeg in diens schilderij Mouvement héroïque (1916) en op de verandering van diens stijl die herkenbaar is in Van Doesburgs orfisch-kubistische schilderijen, Compositie (stilleven) I, II en III, (1916). - Rusland keerde Baranoff terug naar Rusland waar hij een officiële functie aanvaarde.

Terug in Moskou sloot hij zich aan bij de 'constructivisten' en werkte hij samen met Tatlin aan een 'sculpto-schildering'.

De optophonische piano van Baranoff-Rossiné werd gebouwd in 1923 aan het Wchutemas in Moskou (een piano met schijven waarop gekleurde vormen, bewogen door toetsen.)

In 1925 emigreerde Baranoff met zijn gezin voorgoed naar Parijs.

Baranoff werd in 1943 gearresteerd door de Gestapo en kwam in januari 1944 om in het concentratiekamp Osviecim.

Websites: www.kubisme.info


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 852.