kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Walasse Ting

Chinees-Amerikaanse kunstenaar (1929 Shanghai, China).

Het oeuvre van Walasse TING is fleurig en kleurrijk. "De vrouw" staat bijna steeds centraal, omringd door veelkleurige papegaaien, vogels allerhande, gevlekte pony's en speelse of slapende katten. Walasse Ting werkt vooral met acryl op rijstpapier omdat hij met deze materie het best zijn gevoelens en filosofisch ideeëngoed kan uiten.

Biografie
Walasse Ting werd in 1929 geboren te Wuxi in de Volksrepubliek China. Zijn jeugd bracht hij door in Shanghai. Hier begon hij naar eigen zeggen met het schilderen op de trottoirs.

In 1952 verhuist hij naar Parijs waar hij hecht bevriend raakt met de leden Appel, Alechinsky en Jorn van de COBRA beweging, die zich ook nét in Parijs hebben gevestigd. In 1960 emigreert Ting naar Amerika waar hij betrokken raakt bij de popart maar houdt er in Amsterdam een studio-atelier op na, die hij deelt met Appel en Corneille, kunstenaars waarmee hij steeds een goede relatie onderhouden heeft.

In 1964 publiceert hij een bundel met gedichten getiteld 'One Cent Life', geïllustreerd met originele steendrukken van verschillende Amerikaanse en Europese kunstenaars.

In 1977 wordt hij in het 'fellowship' van de John Simon Guggenheim Foundation opgenomen.

In datzelfde jaar publiceert hij Red Mouth, een boek met erotische tekeningen en gouaches. Hij is de auteur van vele andere boeken en heeft zijn werk talloze malen geëxposeerd over de gehele wereld.

Walasse Ting woonde en werkte vooral in New York maar verbleeft een groot deel van zijn tijd in Europa en Azië. IN 1999 komt hij definitief naar Amsterdam, waar hij, ernstig ziek, verzorgd wordt door zijn huidige levensgezellin en kinderen.

Zijn werk wordt permanent geëxposeerd in o.a het Stedelijk Museum Amsterdam, Shanghai Museum of Art, Chicago Art Institute, Hong Kong Museum of Art, Musée Cernuschi en Centre Georges Pompidou in Parijs, The Museum of Modern Art, Metropolitan en Guggenheim Museum in New York, Silkeborg Kunstmuseum in Kopenhagen, The Israël International Museum in Jeruzalem en behoort tot de belangrijkste internationale kunstcollecties.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.