kunstbus
Dit artikel is 10-04-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Washington Allstonzelfportret 1805De vlucht van Florimel, 1819, olieverf op doek, 91x71cm

Amerikaans romantisch kunstschilder en dichter, geboren 5 november 1779 Waccanaw, in de buurt van Charleston, South Carolina - 9 juli 1843 Cambridgeport (Massachusetts).

Allston was een schilder van historiestukken, genretaferelen en portretten die na zijn studie in Londen en een verblijf in Rome zorgde voor de aansluiting van de Amerikaanse schilderkunst bij de Europese schilderkunst. Vooral de lichteffecten die hij creëerde met zijn gebruik van kleur en licht waren van belang voor de ontwikkeling van de Amerikaanse landschapsschilderkunst, met name die van de Hudson River School. Hij staat ook wel bekend als de Amerikaanse Titiaan.

Hij was de oom van George Whiting Flagg en Jared Bradley Flagg, die beiden leerling van hem waren.

Naast kunstschilder was Allston auteur van o.a. de novelle 'Monaldi', de bundel The Sylphs of the Season (1813) en poëzie. Zijn werk werd door Coleridge zeer bewonderd.

Biografie
Allstons vader overleed toen hij pas twee was en ook zijn passie voor tekenen en schilderen begon al vroeg toen hij nog op school zat in Charleston. Nadat hij verhuisde naar Newport, Rhode Island raakte hij beïnvloed door de schilder Samuel King (1749-1819).

In 1800 studeerde hij af aan Harvard College waarna hij drie jaar lang kunst studeerde aan de Royal Academy in Londen waar Benjamin West toen de voorzitter was. In Londen verdiepte hij zich vooral in de technieken van de Engelse schilderkunst.

Tijdens zijn verblijf in Parijs en later Rome (1804-1808) werd Allston een vriend van de Engelse dichter Samuel Taylor Coleridge, wiens ideeën een grote invloed op hem hadden. Uiteindelijk vestigde Allston zich weer te Londen om in 1811 wederom, ditmaal samen met een van zijn leerlingen, Samuel F.B. Morse een reis naar het Europese vasteland te maken voor studies aan het Louvre en in Rome. Hij raakte geïnteresseerd in de kleurentechniek van de 16de-eeuwse Venetiaanse school en het classicisme van de Franse schilder Nicolas Poussin.

Hij keerde in 1818 terug naar de Verenigde Staten en woonde tot aan zijn dood in Cambridgeport.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 23.