kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Waterverf

Zie aquarel.

Pigment (kleurstof) dat gebonden is met een in een water oplosbaar middel zoals Arabische gom. Gewoonlijk wordt het met water zover verdund dat het doorzichtig is en in diverse lagen op het papier kan worden aangebracht.

De droging van aquarelverf geschiedt uitsluitend door verdamping van het water. Er vindt geen chemische verandering in de verflaag plaats, daarom blijft die verflaag oplosbaar in water. Deze verfsoort wordt altijd transparant en zeer sterk verdund verwerkt. Door die sterke verdunning zal het grootste deel van het bindmiddel in het papier verdwijnen. Op het papier blijft slechts een zeer dun verflaagje achter. Een verflaagje dat vrijwel geheel uit pigmentdeeltjes bestaat die hoofdzakelijk door de papiervezels worden vastgehouden.

Vaak worden stukken van het witte papier vrijgelaten ter verkrijging van speciale glanseffecten en worden meerdere lagen over elkaar heen aangebracht om gradaties in schakering te creƫren.

Omdat de verf snel droogt en gemakkelijk is mee te nemen wordt ze van oudsher veel gebruikt bij het schetsen in de buitenlucht.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.