kunstbus
Dit artikel is 15-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Westgotische-kunst

Westgotische kunst

= Visigotisch

Na de Romeinen kwamen in Spanje in de 5e eeuw de Westgoten, wier kunst zowel Noordafrikaans als Byzantijns beïnvloed was. Zij leverden op hun beurt een bijdrage aan de Spaanse rijkdom: de visigotische cultuur, gevestigd in Toledo, vormde het belangrijkste verbreidingspunt.

Visigotisch Spanje is de periode in de geschiedenis van Spanje vanaf het moment van uiteenvallen van het Romeinse Rijk tot 711, met de overgave van Spanje door de laatste Visigotische koning Roderik. In die tijd bewoonden de Visigoten het Iberisch Schiereiland, waar ze steden stichtten, oorlogen voerden en aan kunst deden.
De Visigoten drongen in 416 als foederati Spanje binnen. Toen Odoaker Romulus Augustulus uit zijn macht ontzette, annexeerde de Visigoot Eurik in 476 de Romeinse gebieden in Spanje waar Visigoten woonden. Het volgend jaar, bekeerden de Visigoten zich tot het katholieke geloof en maakten van het Latijn de dagelijkse taal. In de 8e eeuw hield het Visigotische koninkrijk plots op te bestaan. In mei 711 vaarden de Moren door de Straat van Gibraltar en begonnen met de invasie van Spanje. De daarop volgende jaren (711-720) zou het Visigotische koninkrijk in rook opgaan: Toledo werd ingenomen, vervolgens Zaragoza, Tarragona en tenslotte Septimanië. De Visigoten gingen uiteindelijk niet in rook op. Één koning, genaamd Pelayo (van het Latijns Pelagio), streed tegen de Moren en overwon in Covadonga (Asturië). Pelayo wordt ook wel de eerste Spaanse koning genoemd, vandaar dat hedendaags de prinsen en prinsessen "Principes de Asturias" worden genoemd. - Basiliek van San Juan de Baños de Cerrato, 661, nabij Valencia
Het kerkje is het oudste authentieke Westgotische monument en het enige waarvan men de stichtingsdatum (3 januari 661) kent. Het bevond zich op een plaats waar Romeinse baden waren. Het werd gebouwd door koning Recesvinthus. Toen hij in 661 ziek werd tijdens een strafexpeditie tegen de opstandige Basken, verkreeg hij genezing dankzij deze Romeinse baden. Uit dank richtte hij het kerkje op ter ere van Sint-Jan de Doper, getuige het bouwopschrift: 'Johannes Baptist, martelaar en voorloper van Christus, neem bezit van deze kerk, een teken van eeuwige dank, U betoond door de vrome vorst Recesvinthus. Hij wijdde deze kerk met eigen hand aan U toe in het 13de jaar van zijn regering, 699 (= 661)'.

De kerk is een kleine basilica met drie beuken. In het grondplan zijn alleen rechte lijnen aanwezig. Ook de apsis heeft een rechte vorm. Er zijn (laatromeinse) hoefijzerbogen i.p.v. de halfronde bogen, waardoor de apsis volumineuzer toont. De zuilen zijn uit een blauwachtig porfier en zijn afkomstig van oudere Romeinse bouwwerken (roofbouw). De weinige en kleine vensters zijn bezet met marmeren platen. (Smeyers; Histoire)

Zie ook de kroon van Recesvinthus.

Websites:
. www.spanje.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.