kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wiebe Knobbe

Friese kunstenaar,

De kunstenaar, die zijn werk signeerde met 'Wiebe' werd in 1934 in St. Johannesga geboren. Vanaf 1972 tot aan zijn dood in 1989 woonde hij in Groningen. Wiebe was autodidact.

In Friesland kreeg hij naamsbekendheid na de tentoonstelling van aquarellen die Thom Mercuur in 1977 in Museum 't Coopmanshûs in Franeker organiseerde. Zijn kleine aquarellen van zacht vervloeiende kleuren roepen associaties op met nevelige landschappen en hoge, ijle luchten. Net als Willem van Althuis en Sjoerd de Vries was ook Wiebe ontvankelijk voor de invloed van het vaak mistige landschap ten westen van Heerenveen, waarin de kleuren grijs, groen en blauw de sfeer bepalen. Met minimale middelen, vaak slechts door een enkele horizontale baan, weet hij ruimte en licht in zijn aquarellen te creëren. Ruimte en licht, kenmerkend voor het weidse Friese land dat hij zich zo goed uit zijn jeugd herinnerde en waar hij later vaak naar terug verlangde.

In het werk uit de jaren tachtig verschijnen in die ruimte eenvoudige, geaquarelleerde lijnen die doen denken aan huizen en stedelijke contouren. Wiebe noemde ze 'zwerftochten'. Papier, lijn, licht en kleur vormen in Wiebes denkwereld een onverbrekelijke eenheid. Wiebe voelde zich verbonden me Sjoerd de Vries en Willem van Althuis. Met de laatste correspondeerde hij regelmatig. "Willem doet in olieverf wat ik in aquarel doe." zei hij eens. Deze zielsverwantschap vertaalt zich in hun werk in eenzelfde soort verstilling en ingetogenheid.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 7.