kunstbus
Dit artikel is 06-10-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wieteke van Dort

Wieteke Moody-van Dort (Soerabaya, 1943), wie kent haar niet... denk aan Oebele, Het Klokhuis, Tante Lien... Maar Wieteke is niet alleen actrice, zij is ook beeldend kunstenares. Ze noemt zich Wieteke Moody-van Dort omdat ze, toen ze begon met schilderijenexposities in 1973, een scheiding wilde trekken tussen haar werk als actrice en als beeldend kunstenares.

Zij volgde een driejarige tekenopleiding, studeerde een jaar aan de Vrije Academie en leerde zeefdrukken bij Georg Hadeler. Wieteke leerde veel van haar echtgenoot Theo Moody, eveneens beeldend kunstenaar en exposeerde in binnen- en buitenland. Hoogtepunten waren: deelname aan de 4e Internationale Biënnale voor Beeldende Kunst Young Artists '75 (New York, 1975) en de deelname aan de 12e Grand Prix voor Hedendaagse Kunst in Monte Carlo (Mo¬naco, 1977). In 1980 ontving zij in Oostende, België, een bronzen medaille bij de Europaprijs voor Schilderkunst. Haar werk bevindt zich in collecties in binnen- en buitenland.

28-06-2011 t/m 04-09-2011 - Slot Zeist - Inspirerend Indonesië
Tien jaar geleden begon Wieteke Moody-van Dort met het beschilderen van porselein. De potten, schalen en vazen worden gedraaid of gevormd door de kunstenaars Thomas de Roo en Irmi Bleibinger, met wie Wieteke sinds 2000 samenwerkt. Het beschilderen gebeurt op het uiterst breekbare, ongebakken rauwe porselein. Als Wieteke het object heeft beschilderd, wordt het afgebakken op 1100 graden. Een dag later, als het porselein is afgekoeld, krijgt het een glazuurlaag. Vervolgens wordt het weer op hoge temperatuur afgebakken en vele uren later is het porseleinen voorwerp eindelijk klaar. Alle porselein objecten van Wieteke Moody-van Dort zijn unica. Er worden soms combinaties gemaakt van een bepaald motief, maar elk porseleinen voorwerp wordt met de hand beschilderd.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.