kunstbus
Dit artikel is 10-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wilfredo Lam

Cubaans schilder, 08.12.1902 Sagua la Grande (Cuba) - 1982

Lam is de zoon van een Chinese vader en een Cubaanse moeder. Hij kreeg zijn opleiding aan de kunstacademie te La Habana. Van 1924 tot 1937 verbleef hij veelal te Madrid, daarna ging hij naar Parijs waar hij in contact kwam met belangrijke surrealisten, zoals de dichters Breton, Eluard en Tzara en de schilders Ernst en Tanguy. Zijn vroegste werken tonen de invloed van de inheemse kunst van Cuba. Lam ontmoette in 1938 Picasso en onderging in sterke mate diens invloed. Van 1941 tot 1952 verbleef hij in Midden-Amerika en de V.S., daarna woonde hij vnl. te Parijs.

Lam heeft een zeer persoonlijke stijl, waarin zijn afkomst en opvoeding en zijn grote kennis van de diverse stromingen in de westerse kunst hun invloed doen gelden. Hij schilderde de dreigende, geheimzinnige wereld van het beangstigende oerwoud met demonische schepselen (duivels, half-mensen, half-dieren) en rituele voorwerpen. Zijn werk is duidelijk 20ste-eeuws, maar bevat elementen die voortkomen uit oudere tijden en culturen. (Summa; 25 eeuwen 365)

Werken:
. De jungle, 1942, New York, Museum of Modern Art
Het tropische element bestaat hier uit vreemdsoortige figuren die exotische standbeelden oproepen met driehoekige en puntige vormen, een nadrukkelijke sekse, bekleed met horens, grote tanden en zeisen. Ze drummen en komen naar voren in een dreigende houding. Ze vertegenwoordigen een wereld van demonische creaturen die bewegen in het gewriemel van een nooit eindigende dans. (Histoire)

. Moederschap, 1952, olieverf op doek, 180x126, Havana, Museo Nacional de Bellas Artes


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.