kunstbus
Dit artikel is 13-06-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wilhelmina Douglas Hawleyzelfportret

De Amerikaans-Nederlandse kunstenares Wilhelmina Douglas Hawley (1860-1958) groeide op in New York. In 1892 vertrok ze op 32-jarige leeftijd naar Parijs om haar kunstopleiding voort te zetten. Ze ontmoette er vele schilders en exposeerde ook op de Parijse Salon. In de zomermaanden trok ze, net als vele andere Amerikaanse post-impressionisten, naar Nederland om er te schilderen en om summer courses te geven. Zij werd een vaste bezoeker van het dorp Rijsoord. In dit boerendorp onder de rook van Dordrecht logeerde ze in de plaatselijke herberg, waar op de eerste verdieping een kunstenaarsatelier was ondergebracht. In het traditionele Hollandse dorp baarde zij regelmatig opzien. Zo verplaatste zij zich op ultramoderne wijze per fiets.

Tijdens een roeitocht over de rivier de Waal ontmoette ze Bastiaan de Koning. Het paar trouwde in 1901 en drie jaar later werd Wilhelmina op 44-jarige leeftijd moeder. Na een artistieke carrière van vijfentwintig jaar stopte zij met schilderen om zich te wijden aan haar gezin.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling in 2005 in het Panorama Mesdag verschijnt het boek Dromen van Rijsoord (Uitgeverij Thoth, Bussum). Het boek is te koop in de museumwinkel (€ 17,50, 128 pag.).

Websites:
* http://www.wdhawley.org/

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.