kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Will Mcbride

Will McBride

Geboren 10 januari 1931 in St. Louis Missouri, is een in Duitsland wonende Amerikaanse fotograaf, schilder en beeldhouwer.

website: 50 Anglistiek aan de universiteit van Vermont en was privéleerling van Norman Rockwell. Van 1950 tot '51 sstudeerde hij schilderen aan de National Academy of Design in New York en van 1951 tot '53 kunstgeschiedenis, schilderen en illustratie aan de Syracuse universiteit in New York.Tijdens zijn militaire diensttijd in het Amerikaanse leger was hij tussen 1953 en '55 gestationeerd in Würzburg, waarna hij in Duitsland bleef en begon te fotograferen. In Berlijn ging McBride aan de Vrije Universiteit Filologie studeren, daarnaast schilderen en fotografie.

Vanaf 1959 vestigde McBride zich als vrijscheppend fotograaf eerst in Berlijn en daarna in München. Hij werkte voor Twen, Quick, Eltern, Geo, Stern, Life, Look, Vogue en Paris Match. Een groot deel van zijn fotografisch werk is weinig te zien in de VS. McBride's werk focust zich op jonge naakte mannen en hij heeft te maken gehad met censuur rond zijn fotografie voor zijn boek uit 1975 Show Me! (Duits: Zeig Mal!), dat in de tachtiger jaren verboden was in de VS.

In 1965 werd McBride docent fotojournalisme aan de Hochschule für Gestaltung Ulm. In 1972 had hij zijn eerste solotentoonstelling in de Galerie Christoph Dürr in München. In datzelfde jaar verhuisde hij naar Casoli di Camiore in Toscane, waar hij zich bezighield met schilderen en beeldhouwen, verder gaf hij verscheidene workshops. In 1981 had hij weer een solotentoonstelling in Hamburg in de PPS- Galerie.In 1983 keerde McBride terug naar Duitsland, waar hij tot 1998 een Studio voor fotografie, schilderen en beeldhouwen in Frankfurt am Main opende.

Tegenwoordig woont en werkt McBride weer als vrijscheppend kunstenaar in Berlijn, waar hij nog dagelijks fotografeert, maar deze foto's volgens eigen zeggen alleen nog gebruikt voor zijn schilderijen, boeken en beelhouwwerken.

In 2004 ontving McBride de Dr. Erich Salomon Prijs, van de Deutsche Gesellschaft für Photographie.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.