kunstbus
Dit artikel is 28-12-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Willem Haver

Wilhelmus Antonius Theodorus (Wim) Haver (Amsterdam 1870 - Groningen 1937) was een Nederlands houtsnijder en beeldhouwer. Tot 1915 werkzaam bij de Meubelfabriek 'Nederland' als houtsnijder. Vervolgens zelfstandig kunstenaar. Haver maakte de decoratie van de hoofdingang van het voormalige Rooms-Katholieke Ziekenhuis (1925) aan de Verlengde Hereweg te Groningen. Als katholiek kreeg hij vooral opdrachten uit het katholieke milieu.

Leven en werk
Wim of Willem Haver was een zoon van de timmerman Wilhelmus Johannes Haver en Maria Antonia Wilhelmina Meijer. Mogelijk leerde hij de eerste beginselen van het houtsnijden van zijn vader. Volgens Scheen werd hij opgeleid aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. In 1893 verhuisde hij naar de stad Groningen. Twee jaar later trouwde hij met Geertje Meierdres (1870-1948). Uit dit huwelijk werd onder anderen de schilder Louis Haver (1906-1969) geboren. Haver was houtsnijder/ornamentbeeldhouwer bij de meubelfabriek van J.A. Huizinga in Groningen. Hij werkte daar samen met A.W. Kort. Haver vestigde zich later als zelfstandige.

Hij maakte als beeldhouwer vooral ornamenten, onder andere bij de restauratie van het Oost-Indisch Huis in Amsterdam, en kleine figuren, waaronder heiligen- en kruisbeelden. Zijn laatste werk was een 1,85 m hoge houten beeld van Gerardus Majella voor de Heilig Hartkerk in Groningen. Haver overleed in 1937, op 66-jarige leeftijd. In 1997 werd de stichting W.A.T. Haver opgericht, die zijn werk inventariseert en documenteert.

Werken (selectie)
sluitsteen met ramskop (1916), Astraat, Groningen
twee reliëfs (1925} aan de Kleine Butjesstraat, Groningen
gevelreliëfs Behoudenis der kranken (1925) voor het Rooms Katholiek Ziekenhuis, Groningen
notenhouten pelikanen (1925-1926) voor het Mariapension in Groningen
beeld van Gerardus Majella (1936) voor de Heilig Hartkerk aan de Moesstraat, Groningen. Het beeld stond tot 1993 in Groningen en is verhuisd naar de Gerardus Majellakerk in Barger-Oosterveld.
beeld van Theresia voor de Maria ten Hemelopnemingkerk in Bedum, naar een ontwerp van F.H. Bach

Websites:
wathaver.nl/willem-haver/

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 69.