kunstbus
Dit artikel is 29 07 2017 029:51 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Willem Hofker

Wim (Willem Gerard) Hofker (1902-1981)

etser, graficus, schilder, tekenaar en maakt mezzotinten; figuurvoorstellingen, Indonesisch genre, Indonesische landschappen, interieurs, landschappen, naaktfiguren, paarden, portretten, stadsgezichten, stillevens, zelfportretten,

Geboorteplaats/datum Den Haag 1902-05-02
Sterfplaats/datum Amsterdam 1981-04-30

Willem Hofker, zoon van de Tachtiger Jan Hofker, raakte bekend en geliefd met zijn Balinese landschappen en danseressen. Daarnaast was hij vooral portrettist van vooraanstaande Nederlanders.

Wim Hofker, veertien jaar oud, had zo'n schitterend toelatingsexamen gedaan, dat directeur Antoon der Kinderen perse wilde dat hij werd toegelaten ook al was hij ver onder de leeftijd waarvoor mensen in aanmerking kwamen voor toelating tot de Rijksacademie. Leerling van Willem Witsen,

Woonde en werkte in Den Haag tot 1918, Amsterdam tot 1938,

In 1936 vertrekt hij met zijn vrouw naar Ned. Indië waar hij op Zuid-Bali belandt.
Veel vrouwenportretten - nog met ontbloot bovenlijf - en sfeertekeningen die soms wat grof en toeristisch aandoen. 
Sinds 1946 weer in Amsterdam
Na de Japanse inval, verblijf in interneringskamp keert hij gedwongen terug naar Nederland, waar hij aanvankelijk weinig erkenning kreeg omdat hij trouw bleef aan zijn academische stijl.

aquarellist, grafisch ontwerper; bloemen,
Naamsvariant Maria Hofker, Maria Rueter,

Geboorteplaats/datum Sloten 1902-07-04
Sterfplaats/datum Amsterdam 1999-12-16

Zijn echtgenote Maria Hofker-Rueter (1902-1999) aquarelleerde en tekende vooral bloemen en vruchten en kreeg naam met haar Tuindagboeken en reisbeschrijvingen.
 
1938-1946 Nederlands Indië
Maria Rueter, afkomstig uit een kunstenaarsfamilie, trouwt met de schilder Hofker. In 1936 vertrekken zij naar Indië waar ze op Bali belanden. Daar begint Maria zelf ook te tekenen en schilderen.
 
Zij is in 1902 geboren en is in 1999 in Amsterdam overleden zonder kinderen achter te laten. Uit de nalatenschap van Maria Hofker Rueter kwamen belangrijke aanvullingen op reeds eerder door deze kunstenares bij haar leven geschonken archivalia en documentatie met betrekking tot haar eigen werk, dat van haar vader Georg Rueter (1875-1966) en haar echtgenoot Willem Gerard ('Wim') Hofker. De aanvulling op het archief van Georg Rueter bevat brieven van o.a. August Allebé, Lizzy Ansingh, Jo Bauer- Stumpf, Bob Bruyn, J.H. Isings, Willem van Konijnenburg, G.W. Ovink, Harry Roggen, S.H. de Roos, Hans Royaards, Rueters echtgenote Gerarda Rueter-de Lang, zijn dochter Gerarda Rueter, zijn broer Theo Rueter en Jobs Wertheim. In de aanvulling op het archief van Maria Hofker-Rueter bevindt zich interessant fotomateriaal van haar werkzaamheden als boekverzorgster terwijl de documentatie met betrekking tot Wim Hofker een bijzonder compleet overzicht geeft van zijn werkzaamheden als portrettist en topografisch tekenaar.

Reacties:

Willem Gerard Hofker heeft mijn moeder Josephina Maria Hofker geschilderd in 1928, het portret kreeg de naam 'Naakt voor een Chinees kamerscherm.'  Uit deze relatie ben ik Mathilda Hofker in 1930 geboren. Dus Willem Gerard Hofker is mijn  biologische vader.  Zo staat vermeld in een officiële kwartierstaat en ben geëcht  door Frederik Carel Hofker die met Josephina Maria  getrouwd was, W.G. Hofker en F.C.Hofker waren volle  neven van elkaar  met dezelfde grootouders.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 814.