kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Willem Maris

De Nederlandse schilder Willem Maris werd op 18 februari 1844 in Den Haag geboren als jongste zoon van Mattheus Maris en Hendrika Bloemert.

Zijn eerste tekenonderricht ontving hij van zijn oudere broers Jacob en Matthijs. Hij volgde tevens avondschool aan de Haagse Academie en ontving raadgevingen van de dierenschilder Pieter Stortenbeker. Voor het grootste deel was hij Autodidact.

In het Haagse Mauritshuis kopieerde Maris het werk van de 17de-eeuwse dierenschilder Paulus Potter. Van jongsaf aan trok Willem naar buiten om in de Natuur te schetsen.Willem Maris, winter in het dorp

In 1862 begon Willem Maris als zelfstandig schilder. In datzelfde jaar begon zijn vriendschap met de schilder Anton Mauve. Zij hadden elkaar ontmoet in het Gelderse dorpje Oosterbeek, waar de broers Maris 's zomers geregeld, temidden van andere schilders, vertoefden.

Net als Mauve wordt Willem Maris gerekend tot de schilders van de Haagse School, omdat hij vooral de sfeer en Stemming van een Landschap probeerde te treffen. Met een steeds lossere penseelstreek gaf hij zijn onderwerpen weer. Zijn zonovergoten weilanden zijn echter veel kleurrijker dan andere - veel grijzere - Landschappen van de Haagse School.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 26.