kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Willem Vaarzon Morel

Willem Vaarzon Morel (1868-1955)

Vaarzon Morel, een schildersfamilie
Drie generaties:
- Willem F.A.I. Vaarzon Morel (1868-1955)
- Willem Senior (1901-1982)
- Wim Junior (1931)

Willem F.A.I. Vaarzon Morel woonde en werkte in Amsterdam, Haarlem, Arnhem en Oosterbeek. Maakte reizen naar Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Engeland en Italië. Studeerde een half jaar in Frankrijk en was leerling van de Kunstnijversheidsschool te Haarlem, de Rijksnormaalschool en de Rijksakademie te Amsterdam. Twee jaar pensionair van Koningin Wilhelmina. Schilderde, aquarelleerde, tekende, etste en lithografeerde landschappen, paarden, figuren en bloemen.

Als Willem Ferdinand Abraham Isaac Vaarzon Morel, de 'grootvader' van de drie generaties tellende kunstenaarsfamilie Vaarzon Morel, een plaats moet worden toegekend in het kunstleven van zijn tijd, dan blijkt hij duidelijk voortgekomen uit de Amsterdamse School, met Allebé (1838-1927) als leermeester en Breitner (1857 - 1923) als voorbeeld.

Vaarzon Morel heeft zich echter ontwikkeld tot een colorist met een zeer elegante hand. Daarin komt hij, net als Isaac Israëls (1865-1934), dichter bij het Franse post-impressionisme dan bij de grijzige Haagse School.

Vaarzon Morel had, naast zijn strandgezichten en bekende weergaven van modehuizen, ook een zeer intieme kant, waarbij hij het huiselijke geluk in een vredige sfeer afbeeldde.

Vaarzon Morel, een schildersfamilie
In de zomer van 1910 zeilde de schokker van Rijkstonnenlegger Van Beveren de haven van Veere binnen met een bijzondere lading: de verhuizing van kunstschilder W.F.A.I. Vaarzon Morel, die met zijn vrouw en drie jonge kinderen uit Oosterbeek was overgekomen en het huis 'De Oude Werf' aan de overzijde van de haven betrok. Voor drie generaties Vaarzon Morel zou Veere de thuisbasis blijven.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 879.