kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Willem van de Velde

Willem van de Velde I (ca. 1611-1693)
Willem van de Velde I werd omstreeks 1611 in Leiden geboren. Zijn ouders waren afkomstig uit de buurt van Gent. Zijn gehele werkzame leven hield Van de Velde zich bezig met het tekenen van schepen. Op grond van deze schetsen maakte hij zijn penschilderingen (inkt op een geprepareerd wit doek of paneel). Als een soort oorlogsverslaggever voer hij mee aan boord van de Nederlandse oorlogsvloot. In 1666 maakte hij een serie tekeningen van verschillende episodes uit de vierdaagse zeeslag bij Duinkerken, onderdeel van de tweede Engelse zeeoorlog. Admiraal Michiel de Ruyter had hem hoogst persoonlijk toestemming gegeven daags voor het gevecht op een van de Nederlandse schepen aanwezig te zijn.
In de winter 1672/1673 vertrok Willem van de Velde I samen met zijn zoon Willem II, die eveneens marineschilder was, naar Engeland alwaar zij werkten voor de Engelse koning Charles II en diens broer en opvolger James II. In zijn tekeningen legde Van de Velde I opnieuw zeeslagen vast, ditmaal vanuit Engels perspectief. In tijden van vrede maakte hij tekeningen en penschilderingen van de koninklijke schepen. Naast de tekeningen en penschilderingen waar hij in de eerste plaats zijn faam aan te danken had, maakte Van de Velde I op latere leeftijd ook enkele olieverfschilderijen. Ook hier hield hij zich bij zijn vaste onderwerp: meestal schilderde hij portretten van schepen. In 1693 stierf Willem van de Velde I in Londen.
Website: Willem van de Velde II (1633-1707)
Geboren in 1633 te Leiden, trad Willem van de Velde II op 15-jarige leeftijd in de leer bij Simon de Vlieger. De Vlieger was gespecialiseerd in het schilderen van sfeervolle zeegezichten. Hij vormde als zodanig een tegenhanger van Van de Veldes vader Willem I, wiens werk gekenmerkt wordt door realisme. Van de Velde II schilderde aanvankelijk vooral rustige zeegezichten met groepen vissersboten voor de kust. Nadat hij in 1672 samen met zijn vader Amsterdam verliet en zich in Engeland vestigde, koos Van de Velde II andere onderwerpen voor zijn doeken. Hij bleef bij het maritieme genre, maar legde zich nu vooral toe op scheepsportretten van de koninklijke Engelse jachten en van oorlogsbodems. In opdracht van de Engelse koning maakte Van de Velde verschillende schilderijen van zeeslagen.
Website: www.rijksmuseum.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 164.