kunstbus
Dit artikel is 10-04-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

William BaziotesThe Flesh Eaters, 1952, olieverf en houtskool op doek, 152.4x183.2 cm

Amerikaans schilder, geboren 11 juni 1912 te Pittsburgh, Pennsylvania - overleden 6 juni 1963 in New York City.

Amerikaans abstract schilder met, net als Robert Motherwell en Arshile Gorky, surrealistische tendensen, die vanaf het eerste begin, in de jaren veertig van de 20e eeuw, betrokken was bij de ontwikkeling van het abstract expressionisme in New York.

Biografie
Baziotes groeide op in Reading, Pennsylvania, dat hij aangemoedigd door vrienden in 1933 verruilt voor New York om daar zijn schilderstalenten te ontwikkelen. In New York studeerde hij drie jaar aan de National Academy of Design.

Baziotes kwam pas laat tot de abstractie en schilderde tussen 1933-36 vrijwel uitsluitend naturalistische stillevens en landschappen.

Van 1936 tot 1938 was hij werkzaam als docent aan het WPA Federal Art Project in New York op de ezeldivisie en tot '41 als docent in de Art Teaching Division.

In 1940 leerde Baziotes de surrealisten, waaronder Roberto Matta, kennen die naar Amerika uitgeweken waren voor de Tweede Wereldoorlog. Een jaar later maakt hij via Matta Robert kennis met Motherwell, die hij weer voorstelde aan kunstenaars als Jackson Pollock en Willem de Kooning die hij op het Federal Art Project had ontmoet. Baziotes werd naast de Europese surrealisten ook sterk beïnvloed door het werk van Joan Miró, de poëzie van Charles Baudelaire en de Franse symbolisten.

Na 1941 keerde hij zich af van zijn naturalistische wijze van schilderen en begon te experimenteren met surrealistische technieken als het automatisch schilderen. Ook verdiepte hij zich in het synthetisch kubisme. Zo ontstonden er oervormen in zijn schilderijen - archetypes en universele symbolen die zich volgens de theorie in een laag onder het bewustzijn bevinden - die hij tot aan zijn dood in 1963 zou onderzoeken en verdiepen.

In 1942 nam hij samen met Robert Motherwell en David Hare deel aan een internationale tentoonstelling van het surrealisme, de "First Papers of Surrealisme" in de Whitelaw Raid Mansion in New York.

In 1945 heeft hij zijn eerste solotentoonstelling in de galerie 'Art of this Century' van Peggy Guggenheim in New York.

In 1948 is hij met Robert Motherwell, Barnett Newman en Mark Rothko oprichter van de school "The Subjects of the Artist", later "The Club", een 'werkgroep' opgezet door Clyfford Still die echter al voor de start was afgehaakt. Deze school moest jonge kunststudenten (het werden er zo'n twaalf) in een ateliersfeer laten begeleiden door actieve kunstenaars, met name Robert Motherwell, David Hare, Mark Rothko, en Baziotes zelf. Zij hielden dit maar een jaar vol, waarna het rond 1950 een kunstenaarsclub werd voor iedereen in New York die geïnteresseerd was in avant-gardekunst.

In 1952 was Baziotes, die inmiddels was overgestapt naar de galerie van Sam Kootz, aanwezig met zijn werk op de expositie "Fifteen Americans" van Dorothy Miller in het Museum of Modern Art, waar ook Pollock en Rothko vertegenwoordigd waren.

Na de school gaf Baziotes les aan verschillende kunstopleidingen, waaronder van 1952 tot 1962 het Hunter College in New York.

In 1962 was hij een van de deelnemers aan de expositie van Sydney Janis "Ten American Painters".

In 1965 werd een In Memoriam-tentoonstelling van Baziotes' werk gegeven in het Solomon R. Guggenheim Museum in New York. . . .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.