kunstbus
Dit artikel is 06-02-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

William WegmanContemplating the bust of Man Ray, 1982

Amerikaanse foto- en videokunstenaar, Geboren 1943, Holyoke (Massachusetts). Woont in New York.

Biografie
1961-1967 Studeert aan het Massachusetts College of Art, Boston, en de University of Illinois, Urbana.

1967-1971 Eerste solotentoonstelling van videobanden in de Pomona College Art Gallery en in galerie Sonnabend, parijs.

William Wegman, alias 'de man met de honden', is een New Yorkse kunstenaar die zowel in de videokunst als in de fotografie, schilderkunst en tekenkunst furore heeft gemaakt. In de wereld van de videokunst is Wegman met zijn humoristische korte filmpjes uit de jaren zeventig een unicum. Telkens weer daagt hij de kijker met zijn tekst- en beeldgrapjes uit om de wereld en de kunst met andere ogen te bekijken.

William Wegman is veelal bekend van de droge grappige foto's van zijn weimaraners Man Ray, Fay Ray, Batty, Chundo, Crooky en Chippy. Allen poserend in een stijlvolle simplistische omgeving in tweedehands kostuums die getuigen van satirische observaties van de menselijke omgeving en hedendaagse maatschappij. Wegman's eerste video's combineren de narratieve structuur van sitcoms met zijn eigen onevenaarbare stijl en humor.

Wegman maakt sinds begin jaren zeventig zeer gevarieerde foto's, video's en tekeningen met triviale, grappige en raadselachtige ensceneringen, waarin hijzelf of zijn hond het slachtoffer is van de omstandigheden. Wegman is vooral bekend om de aandoenlijke portretten van zijn hond Man Ray, die hij tot 1979 in zwart-witte fotosequenties en tussen 1979 en 1982 op groot formaat polaroid heeft gemaakt. In 1982 overleed de hond, waarna gedurende enige tijd Wegmans vrienden in de foto's figureerden. De opvolger van Man Ray werd Fay Ray.

1975 Ontvangt de Guggenheim-beurs en in 1975-1977 de National Endowment for the Arts Grant.

Sinds 1985 maakt Wegman enorme schilderijen. Tegen een vage achtergrond waarin nog enkele barokke, fantastische gebouwen herkenbaar zijn, brengt hij een scala van kleine figuratieve voorstellingen aan. Door het atmosferische kleurgebruik ontstaat een dromerige sfeer, met een apocalyptische ondertoon.

Websites:
. www.wegmanworld.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.