kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wipke Iwersen

Wipkes windschip wint de Shell Young Art Award
,,Haar zoektocht naar de oorsprong van de wind is fascinerend en poëtisch tegelijk,'' stelt het juryrapport. ,,Ze bereikt een perfecte balans tussen een onderzoeker en kunstenaar, die vrij van wetmatigheden en los van iedereen haar droom nastreeft.''

Touchscreen
Het werk van winnares Wipke bestaat uit een 'echte' boot. 'De boot die daar naar toe gaat waar de wind vandaan komt', die ligt op de NDSM-werf in Amsterdam. Naast het schaalmodel van het schip is in de Kunsthal meer werk van haar te zien. Zo heeft ze oud en nieuw met elkaar verenigd in een zogenaamd touchscreen waarmee je zeestromen kunt zien. De touchscreen is echter geen computer, maar een zeekaart met daarover een stuk perkament gespannen. Wanneer je op het perkament drukt, wordt de kaart zichtbaar.

Met haar kunst wil Wipke Iwersen mensen stimuleren om zelf ook te gaan knutselen. ,,Ik wil inspiratie verdelen onder de mensen. Mensen die niets met kunst te maken hebben, zoals havenarbeiders, kwamen naar mij toe op de werf waar ik de boot aan het bouwen was. Ze zeiden dat wat ik wilde maken, een onbemande boot die naar de wind toe vaart, onmogelijk was. Een man had een hele nacht berekeningen zitten maken en verklaarde me daarna voor gek. Ik denk wel dat het werkt. Maar wat ik het belangrijkst vind, is dat mensen ermee bezig zijn.''

Haar interesse voor de wind komt niet uit de lucht vallen. Vanaf haar geboorte heeft ze negentien jaar op een zeilschip op de Noordzee tussen Noorwegen, Schotland en Friesland geleefd. De liefde voor de zee mondde uit in dit afstudeerproject. Op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam waren ze er niet blij mee. ,, Ik ben wel geslaagd, maar docenten wilden me niet eens meer gedag zeggen. Een kunstenares die bezig is met het creëren van een levensecht schip, dat is onzin. Door deze prijs krijg ik alsnog waardering, '' vertelt Wipke lachend.

Shell Young Art Award: werk van de genomineerden en van de winnaars 2002 en 2003 is te zien t/ m 16 januari 2005 in de Kunsthal.

Bron: Rotterdams Dagblad en Kunsthal Rotterdam


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.