kunstbus
Dit artikel is 18-09-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wobbe Alkema

Nederlandse schilder, graficus, technisch tekenaar, architect en ontwerper, ontwerper van boekbanden, boek- of stofomslagen, tekenaar van figuurvoorstellingen, landschappen en non-figuratief werk.

Wobbe Hendrik Alkema, geboren op 11 februari 1900 te Nieuw Buinen (Borger) (Borger-Odoorn) (Drenthe), overleden op 30 januari 1984 te Kampen (Overijssel) op 83-jarige leeftijd.

Alkema ging in de leer bij een meubelmaker en volgde lessen aan de Avondvaktekenschool in Groningen en aan Academie Minerva (1919-1923), richting meubelontwerpen. Hij volgde een schriftelijke cursus bouwkundig tekenen en tekenlessen bij beeldhouwer Willem Valk. Als schilder is hij autodidact.

Alkema's vroege werk was aanvankelijk naturalistisch en expressionistisch, en vanaf de jaren '20 geometrisch abstract, beïnvloed door werk van Belgische tijdgenoten en constructivistische kunstenaars als Wassily Kandinsky, El Lissitsky en Paul Klee.

Wobbe Alkema is bevriend met Jan van der Zee; zij hebben beiden veel belangstelling voor nieuwe ontwikkelingen in de schilderkunst in Europa en komen in contact met de geometristen uit België. Onderhield contact met de Vlaamse constructivist Jozef Peeters. Was medewerker aan het in Antwerpen uitgebrachte maandblad De Driehoek.

Werd in 1924 lid van De Ploeg. Ontwikkelde in de jaren twintig een constructivistische schilderstijl. Liet zich later ook inspireren door de avant-garde kunst uit zijn eigen tijd.

Hij deelde aan de Noorderstationsstraat in Groningen een atelier met Johann Faber en jan van der Zee,
met wie hij ook het reclamebureau Atelier voor Artistieke Reclame (Avar) oprichtte. Op het architectenbureau van Evert van Linge was hij bouwkundig tekenaar (1924-31) en later werkte hij o.m. als bouwkundig opzichter
bij restauratieprojecten van A.R. Wittop Koning.

Binnen De Ploeg was Alkema een representant van de op geometrische vormen geïnspireerde, abstract-constructivistische richting. Aanvankelijk betrof zijn werk gestileerde abstraheringen. Na 1932 werkte hij volledig abstract, uitgaande van cirkels, drie- en rechthoeken. Later kreeg de lijn als beeldend element betekenis in zijn werk.

Alkema was ook actief op het gebied van de toegepaste kunst. Hij ontwierp onder meer vignetten, lampen, meubels en textiel.

Landgoed Oosterbroek
Gelegen te midden van bosschages tegen de grens met de provincie Groningen. Het is niet het oorspronkelijke huis met die naam. Het heeft twee voorgangers gehad. Al aan het eind van de 16e eeuw is er sprake van een huis Oosterbroek. De havezate werd in 1836 afgebroken en een eindje verderop op een iets hogere plaats opnieuw opgebouwd. Toen werd ook de bestaande classicistische tuinaanleg uit het einde van de 18e eeuw veranderd in een park in landschapsstijl door L.P. Roodbaard. Ongeveer een eeuw later in 1922 is dat huis bijna geheel afgebrand. Oosterbroek is daarna in oude stijl, maar kleiner herbouwd. Gedurende de jaren 1933 en 1935 deed het huis dienst als jeugdherberg met als vader de bekende Groninger Ploeg-schilder Wobbe Alkema.

Begon na 1945 weer te schilderen.

Wobbe Alkema maakte korte tijd deel uit van de Groninger Ploeg (1924-1925, 1951) en Het Narrenschip (1951-1957).

Getrouwd met Johanna Dora Bittkow, 22-6-1933,

Na 1945 vertoont zijn werk een grotere variatie in vormgebruik en ontstaan thematische groepen, waarin stilistisch aanzienlijke verschillen bestaan.

Werk van hem bevindt zich in: Groninger Museum; Haags Gemeentemuseum; Rijksmuseum Twente Enschede, De Wieger Deurne.

Kenmerkend voor zijn werk zijn eenvoudige vormen en intense kleuren. Was tevens als architect werkzaam bij de restauratie van middeleeuwse kerken, onder andere de Bovenkerk te Kampen. Hij woonde en werkte een groot deel van zijn leven in Kampen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.