kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wout Muller

Nederlandse graficus, schilder, beeldhouwer (metaal), beeldhouwer van figuurvoorstellingen, interieurs, landschappen

Geboren Hilversum 18-6-1946
Gestorven Waterford 24-1-2000

In het werk van de realist Wout Muller staat het onderwerp erotiek centraal. Ons wordt een kijkje gegund in het paradijs. De taferelen die Muller ons opvoert zijn altijd statisch. Er heerst een sfeer van serene afwachting.

Door zijn docentschap aan de Academie voor Beeldende kunsten Minerva in Groningen, waar hij van 1971 tot 1990 lesgaf, heeft Wout Muller zich een grote plaats onder de Groningse figuratieve kunstenaars veroverd.

Na zijn veertigste levensjaar werd het werk stabieler, simpeler en strenger en tegelijkertijd mysterieuzer.

Samen met Matthijs Röling heeft hij een aantal belangrijke gebouwen van unieke wandschilderingen voorzien.

Wout Muller vertrok samen met zijn vrouw Clary Mastenbroek naar Ierland.

Wout Muller overleed op 24 januari 2000 op 53 jarige leeftijd in de Ierse woonplaats Waterford, in zijn eigen paradijs, de weelderige tuin van zijn Fair Brook House.

2002 - Tentoonstelling over het leven en oeuvre van Wout Muller
Ter gelegenheid hiervan verschijnt de gelijknamige monografie over het leven en oeuvre van deze kunstenaar, waarin zijn levenspartner, Clary Mastenbroek, openhartig haar leven met Wout Muller beschrijft. Haar tekst wordt op chronologische wijze afgewisseld met memoires van personen die een belangrijke rol speelden in het persoonlijke of professionele leven van Muller, waaronder Janna van Zon, Diederik Kraaijpoel, Jos en Janneke van Groeningen, Erik P. Hermida, C.O. Jellema, J.C. Smelik, Eric Morren en Henk Romijn Meijer. Het boek wordt ingeleid door Henk van Os.

Het boek 'Zijn Paradijs' is een uitgave van Waanders Uitgevers i.s.m. Kunststichting Utrecht en biedt een rijk geïllustreerd overzicht van het unieke oeuvre van deze. Het beschrijft onder meer de relatie die hij had met Melle, zijn samenwerkingsprojecten met Matthijs Röling, de opdrachten voor de Holland Amerika Lijn en zijn leven in zijn tweede vaderland, Ierland. Ook Mullers' Erotisch Kabinet in Museum De Buitenplaats komt uitvoerig aan bod.

Ook te zien is het werk van Wout Mullers' vrouw Clary Mastenbroek en hun dochter Tamara Muller. Het werk van zijn vrouw Clary Mastenbroek en zijn dochter Tamara vertonen enig verwantschap met het werk van de kunstenaar. Een verrassende kijk op de hedendaagse figuratie met een vleugje magie is het eindresultaat.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 787.