kunstbus
Dit artikel is 10-04-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wout van Heusden

Nederlands kunstenaar, geboren 25 september 1896 in Rotterdam - overleden 9 juli 1982 in Rotterdam.

Wouter Bernard (Wout van Heusden woonde en werkte in Rotterdam-Zuid, een deel van de stad die hij op een paar korte reizen naar Parijs en München nauwelijks zou verlaten. Aanvankelijk schilderde hij portretten en stillevens met een surrealistisch karakter en bij het magisch realisme en surrealisme aansloten. Later nam de grafiek de overhand, eerst litho's, later alleen nog etsen. Hierbij ontwikkelde hij een techniek in aquatint waarbij hij contrasteerde met lijnen, waardoor een magische, droomachtige sfeer werd opgeroepen.

In 1962 had hij een grote retrospectieve tentoonstelling in Museum Boijmans van Beuningen, waarop andere museale tentoonstellingen volgden.
De "De kluizenaar van Tuindorp" bleef zelf echter angstvallig buiten de schijnwerpers en meed contacten met collega's en galerieën. Pas aan het eind van zijn leven werd hij wat toegankelijker.

Zijn schilderijen, die hij na 1962 exposeerde, werden minder algemeen geprezen dan zijn etsen, waarschijnlijk omdat ze sterk afweken van wat toen gebruikelijk was.

De stad Rotterdam heeft hem in 1975 de Wolfert van Borselenpenning toegekend.

Website: www.woutvanheusden.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 786.