kunstbus
Dit artikel is 18-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Xiaogang Zhang

Geboren 1958 Kunming, provincie Yunan
Chinese kunstschilder

Xiaogang Zhang groeide op tijdens de Culturele Revolutie, met zijn door de partijleiding opgezette revolutionaire opstanden van studenten en arbeiders in de jaren zestig en zeventig, wat hem inspireerde voor zijn latere kunstwerken.

Zhang studeert olieverfschilderkunst aan de Academie voor Schone Kunsten in Sichuan, waar hij in 1982 afstudeert. Daarna sloot hij zich aan bij een groep jonge Chinese avant-garde kunstenaars. Hij staat bekend als een symbolisch surrealist. Kunsthistorici wijzen er vaak op dat hij zich vooral liet beïnvloeden door Picasso en Dali.A Big Family, 1995

In 1986 was hij medeoprichter van de Onderzoekvereniging van de Westerse Kunst.

Zhang Xiaogang is vooral bekend vanwege zijn Grote Familie Series Bloodline series, waaraan hij sinds 1993 werkt. Geïnspireerd door het Europese surrealisme en door zijn oude familiefoto's uit de tijd van de Culturele Revolutie. De kunstenaar is geïnteresserd in de complexiteit van het leven en de emoties achter de geportretteerde familiescènes.

In China gaat het concept van een grote familie veel verder dan de directe familie en bloedbanden. Collectivisme is een onafscheidelijk verbonden deel van de Chinese sociale geschiedenis en de banden van sociaal en cultureel bloed zijn zeer sterke krachten.

Zijn schilderijen behandelen de mogelijkheid van een eigen identiteit binnen de sterk gewortelde Chinese collectiviteit. De karakters in zijn schilderijen lijken identiek en homogeen, vanwege hun expressieloze en starende blik. Hij vangt de oppervlakkige homogeniteit van de collectiviteit door de gladde, onbezoedelde gezichten en gelijkmatige starende ogen. Met kleine eigenaardigheden, een bril, een moedervlek, onvolmaakte tanden geeft hij ze een individuele identiteit, ondanks de sociale norm van gelijkheid.
Zoals Zhang zelf zegt: "We leven in een grote familie, het eerste wat we leren is hoe onszelf op te sluiten in een geheime kleine cel en te doen alsof we gelijke tred houden met alle andere familieleden."Little General, 2003

Vaak geschilderd in zwart en wit, vertalen Zhang's portretten de taal van de fotografie in verf. Gebruik makend van de algemene eigenschap van de formele studio poses en het grijsschalige palet, zijn zijn figuren naamloos en tijdloos: een serie individuele geschiedenissen vertegenwoordigd binnen de strikte grenzen van een formule. De toevallige klodders kleur die zijn afbeeldingen onderbreken creëren afwijkende afscheidingen, die doen denken aan moedervlekken, oude film, sociaal stigma of een slepend gevoel van de zelfbewustheid van het model.

Zhang lijft de esthetiek van traditionele Chinese houtskool tekenkunst in, zijn stijl aarzelt tussen de overdrijving van animatie en stoïcijnse vlakheid. Stom en inschikkelijk draagt Zhang's uitgebreide familie haar individuele identiteit uit door haar onveranderlijke lichamelijke kenmerken; te grote hoofden, kleine handen, lange neuzen en subtiele veranderingen in haardracht geven aanwijzingen over intieme karakteristieken en verstikkende emoties. Deze dromerige vervormingen geven een colmplexe psychologische dimensie aan Zhang's werk, daarbij de spanning van geordende claustrofobie verhogend en initieren suggestieve verhalende lezingen.

Meer recente werken van Xiaogang Zhang van de Amnesia en Remembrance series, behandelen de werking van het geheugen. De kunstenaar is geïnteresseerd in het selectieve en vaak onzorgvuldige van het geheugen. Hier put de kunstenaar uit elementen van zijn hele vroege werk voor 1993, gloeilampen, open boeken met tekst, pennen etc. Ook creëert hij grote schilderijen van lege stadstaferelen waar de belasting van de herinnering tastbaar is.

Zijn schilderijen zijn overtuigend in expressie zowel als in de populariteit en roem die ze in de afgelopen jaren hebben vergaard. Zijn werken worden over de hele wereld tentoongesteld en verkocht.

Xiaogang Zhang woont en werkt in Beijing.

websites: www.chinesecontemporary.com, www.saatchi-gallery.co.uk, www.jaski.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.