kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Yohji YamamotoCincinnati Art Museum: Where Would You Wear That?
Designers Issey Miyake, Yohji Yamamoto, and Rei Kawakubo; and how she started collecting.


Japanse modeontwerper, geboren in 1943 te Yokohama in Japan.

Website: expression, the very instant before it vanishes. For me, a woman is a kind of extremely subtle mechanism.' - Johji Yamamoto

Yamamoto's ontwerpen belichamen het perfecte evenwicht tussen eenvoud in creatie enerzijds en een streven naar verfijndheid en technische perfectie anderzijds. Op unieke wijze verenigt hij de elegantie van de Franse haute couture traditie met de Japanse kledingtraditie, hetgeen resulteert in kledingstukken die tegelijk puur en sculpturaal ogen.

Yamamoto's ontwerpen zijn gecompliceerd en intellectueel, overwegend klassiek en a-sexueel. Door middel van technieken als wikkelen en plooien, het spel met volumes en asymmetrie, passen zijn ontwerpen zich aan aan verschillende lichaamstypes. Dit in tegenstelling tot de westerse kledingtraditie, waarbij het lichaam zich dient aan te passen aan de specifieke coupe van een kledingstuk.

Biografie
Yohji Yamamoto's vader sterft in de Tweede Wereldoorlog en hij groeit alleen op met zijn moeder die naaister is. Yohji gaat rechten studeren aan de Keio Universiteit in Tokio waar hij afstudeert in 1966. Daarna volgt hij tot 1968 les aan het Bunka Fukuso Gakuin, het befaamde Japanse modecollege. Hier krijgt hij les van Chie Koïke, die in Parijs samen met Yves Saint Laurent school liep.

Na een trip naar Parijs keert hij terug naar Tokio om bij zijn moeder in het atelier te gaan werken. Yamamoto werkt een aantal jaren als freelancedesigner en richt zijn eigen bedrijfje op in 1972. Zijn collecties Y's for women in 1972 en Y's for Men in 1979 zijn een groot succes.

Hij presenteert zijn eerste collectie in Tokio in 1976. Jaarlijks showt hij talloze modellen voor diverse lijnen: de originele lijn die zijn naam draagt, het goedkopere Y, Y pour homme en een workshop voor sport en ontspanning. Algauw raakt hij erg bekend door zijn combinatie van traditionele Japanse kleding met westerse kledij, in elegante, losse lagen en erg comfortabel zittend.

Halfweg jaren zeventig vindt hij een zielsverwant in Rei Kawakubo (*1943) en haar Comme des Garçons merk, zowel zakelijk als toentertijd privé.

In 1981 opent Yamamoto een boetiek in Parijs, bij de Hallen. "Niets is vervelender dan netjes", zegt Yamamoto. Hij vindt dat de Japanse vrouwen niet genoeg humor hebben om zijn creaties te dragen; de westerse vrouwen daarentegen wel.

De Parijse mode was groot en wijd met brede schouders. Als het eruit zag alsof je erin verdronk, was het goed. Ruim was in, ook in de confectiekleding. Japanse ontwerpers als Rei Kawakubo van Comme des Garçons, Issey Miyake (*1938) en Yohji Yamamoto veranderen het aanzien van de mode. Hun ingewikkelde ontwerpen bestonden uit over elkaar heen gedragen, losvallende kledingstukken zonder model. Het bijzondere zat veelal in de structuur van de gebruikte materialen: met katoen doorweven wol, fluweel met band of gekreukte stoffen. Hun mode diende meer als inspiratiebron dan als voorbeeld. minimalistische collecties in lagen worden in het begin gereserveerd ontvangen, pas later groeien ze uit tot een wereldwijd succes. Hoewel de haute couture modewereld hem afschildert als 'Hiroshima Chic' is er ook een jonge creatieve generatie die hem waardeert en al gauw is hij een van de meest geliefde ontwerpers van de jaren tachtig.

Er komt een prêt-à-porter collectie, vanaf 1996 ook een geurlijn.

In 1999 sluit zijn show af met een bruidsjurk en een hoed zo hoog, dat er vier man met stokken nodig zijn om het gevaarte rechtop te houden.

In 2000 sluit hij met Adidas een éénseizoensdeal voor het ontwerpen van een sneaker. In oktober 2002 brengt hij in samenwerking met Adidas een succesvolle nieuwe collectie uit onder de naam Adidas/Yohji Y-3.

In november 2003 start Elton John zijn Europese tour met een collectie van 24 Yamamotostukken, meestal zwart met witte accenten.

In september 2005 showt Yamamoto voor de eerste maal ook tijdens de Fashion Week in New York.

Yamamoto is daarnaast zwarte band karateka en hoofdorganisator van de Worldwide Karate Association.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 688.