kunstbus
Dit artikel is 25-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Yoko Ono

Yoko Lennon OnoEen op 18 februari 1933 in Tokio geboren Japans-Amerikaans artieste en muzikant, woont in New York.

Yoko Ono maakte deel uit van de Fluxus kunstbeweging, had matig succes als muzikant met haar eigen Plastic Ono Band, maar is vooral bekend doordat ze trouwde met haar derde man, John Lennon, zanger in The Beatles, aan het eind van de zestiger jaren.

Ono Performs Cut Piece at Carnegie Hall in 1965

Yoko Ono zette in haar performances vaak de seksuele betekenis van haar naakte lichaam naar eigen hand om het publiek bewust te maken van de agressieve aspecten van mannelijke seksuele lustgevoelens.

In 1956 huwde ze Toshi Ichiyanagi. Zij scheiden van elkaar in 1962 na al jaren apart te hebben geleefd.

8 augustus 1963 wordt haar dochter Kyoko Chan Cox uit haar huwelijk met de Amerikaanse jazz-muzikant, filmproducent en kunstkenner Tony Cox geboren. Ono en Cox waren op 28 November 1962 al eerder met elkaar getrouwd. Omdat de papieren niet in orde zijn, wordt dit huwelijk op 1 Maart 1963 onwettig verklaard. Op 6 Juni 1963 trouwen zij opnieuw.
Anthony Cox had gehoord over Yoko Ono en speurde haar op in een psychiatrisch ziekenhuis in Japan, waar haar familie haar had geplaatst na een zelfmoordpoging.

Yoko Ono heeft verscheidene LP's gemaakt in het genre van de experimentele popmuziek.
John Lennon is mede door Yoko Ono actief in avant-garde muziek en beeldende kunst.
Reeds in jaren '60 hebben John Lennon en Yoko Ono als kunstenaarsechtpaar geëxperimenteerd met avant-garde in combinatie met rock 'n roll.
Yoko Ono was tevens bevriend met John Cage die ook actief was in deze beweging.

Lennon komt meer en meer onder invloed van de links-progressieve avant-garde kunstenares Yoko Ono waarbij hij zijn toenmalige vrouw Cynthia Powell ontrouw is.

De echtscheiding tussen Yoko Ono en Tony Cox wordt op 2 Februari 1969 uitgesproken. Kyoko wordt aan haar vader toegewezen.

Na twee eerdere huwelijken is ze 20 maart 1969 te Gibraltar gehuwd met John Lennon; Ze kregen samen een kind, (geboren op 9 oktober 1975 te New Vork), Sean Taro Ono Lennon.

Vanaf 24 Oktober 1969 ligt Cold Turkey van John Lennon & The Plastic Ono Band in de platenwinkel. Op 1 November 1969 komt de single de Engelse hitparade binnen. Hij bereikt de veertiende plaats. In Nederland staat Cold Turkey vanaf 6 December 1969 twee weken in de Top 40. Hij komt niet verder dan nummer 39. Cold Turkey en de B-kant Don't Worry Kyoko zijn op 30 September 1969 door John Lennon, Yoko Ono & The Plastic Ono Band opgenomen. John had Cold Turkey eigenlijk met The Beatles willen opnemen, maar Paul McCartney ziet dit niet zitten. Daarom brengt hij het uit als single van The Plastic Ono Band. Die bestaat voor deze gelegenheid uit Eric Clapton, Yoko Ono, Klaus Voormann en Ringo Starr.

- John Lennon, Yoko Ono, Stay in bed. Hair peace. Bed peace, 1969
John Lennon en Yoko Ono lagen tijdens hun huwelijksreis een week in bed in het Amsterdamse Hilton Hotel. Ze ontvingen er de internationale pers en spraken over vrede, liefde en lang haar.

In het begin van de jaren 70 besluiten John en Yoko zich te vestigen in New York en vragen een verblijfsvergunning aan. Pas wanneer de regering Nixon die Lennon als een politiek gevaar beschouwde in 1974 wegens het Watergateschandaal het veld moest ruimen, wordt Lennon in 1976 definitief een Green Card toegekend.

- 8 December 1980: Nadat John Lennon en Yoko Ono 's avonds naar huis terugkeren van plaatopnamen werd Lennon voor zijn Dakota appartement in New York doodgeschoten. De middag voordat hij de zanger met zeven kogels vermoordt, heeft de 25-jarige Mark David Chapman nog een handtekening op de hoes van het album Double Fantasy laten zetten. In Central Park, tegenover het apartement van Lennon en Yoko Ono word later een herdenkingsmonument opgericht: Strawberry Fields. John Lennon is 40 jaar geworden.

Wo 25/02/09 11:20 - De Japanse kunstenares Yoko Ono (76) krijgt tijdens de Biënnale van Venetië een Gouden Leeuw voor haar hele carrière "omdat ze de taal van de kunst radicaal veranderde".
Ono deed pionierswerk op het gebied van performance en conceptuele kunst. Volgens de organisatoren van de Biënnale van Venetië is de weduwe van Beatle John Lennon "een van de meest invloedrijke kunstenaars van deze tijd".
De 53e editie van de Biënnale van Venetië loopt van 7 juni tot 22 november en focust op het creatieve proces. Het thema is "Making worlds".


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.