kunstbus
Dit artikel is 08-09-2013 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Yoshitomo NaraTraveling with Yoshitomo Nara #1
'Ik wil een stad creëren.' Dat was het doel van kunstenaar Yoshimoto Nara tijdens zijn eerste samenwerking met Graf, een ontwerperscollectief uit Osaka. Hun droom werd waarheid in een tentoonstelling genaamd A to Z.
In deze fascinerende documentaire volgt regisseur Tokuyama Ryuichi kunstenaar Nara op de voet tijdens zijn 420-daagse reis, waarin hij steden bezoekt als Seoul, Yokohama, New York, Osaka, Londen en Bangkok.
In de zomer van 2006 wordt, als hoogtepunt van zijn lange project, een fictieve stad gecreëerd in een oud warenhuis in Nara's geboortestad Hirosaki. Wat ontdekt Nara wanneer hij, mede voor zijn werk, vriendschappen sluit met mensen uit andere landen?
Volg Yoshimoto Nara op zijn reis en bekijk de wereld door de ogen van een van Japans grootste eigentijdse kunstenaars.
Japanse kunstenaar, geboren in 1959 in Hirosaki, Japan. Woont en werkt in Tokyo.

Als vertegenwoordiger van de Japanse popart uit de jaren negentig werd hij wereldberoemd met verleidelijke, figuratieve schilderijen, tekeningen en sculpturen, uitgevoerd in een elementaire beeldtaal.

Superflat
'Super flat', werd de bedrieglijk eenvoudige beeldstrategie van Nara en de zijnen wel getypeerd. De figuren en dieren die in zijn werk verschijnen, ogen op het eerste gezicht aandoenlijk, maar weten uiteindelijk vooral te fascineren door de onderhuidse spanning en agressie die zij bezitten.
Nara gebruikt cartoons, maar zijn tekeningen van lief ogende kinderen hebben een grimmige ondertoon. Wie goed kijkt ziet dat ze vaak een vlijmscherp mesje in hun handen hebben of een haast duivelse blik in hun ogen.
Met zijn onschuldige en tegelijk grimmige kinderfiguren lijkt Nara een onderstroming in de Japanse maatschappij met zijn rigide sociale structuren te verwoorden. Recente gewelddaden in Japan, waarbij kinderen als daders betrokken waren, maken zijn werk extra prangend.

Het is wellicht die combinatie van onschuld en conflict die Nara's werk zo onweerstaanbaar populair maakt bij de Japanse jeugd, en die er samen met zijn levens-houding voor zorgt dat hij in Japan cultstatus geniet. 'I live in and with my art', stelt Nara, die behalve als kunstenaar ook als popmuzikant actief is en ontwerpen levert voor T-shirts, CD-hoezen, fanzines, buttons, poppen en andere lifestyle-produkten. Voor zijn werk put hij uit allerhande bronnen, waaronder popcultuur, strips, manga en andere Japanse en westerse artistieke tradities.

Nara verbleef van 1988 tot 1993 in Duitsland, waar hij als Meisterschuler studeerde aan de Kunstakademie in Düsseldorf.

De laatste jaren werkte Nara voor tentoonstellingen vaak samen met het Japanse ontwerperscollectief Graf. Door gezamenlijk een zeer dwingende tentoonstellings- architectuur te concipiëren zet Nara presentaties van zijn werk geheel naar zijn hand. De even sprookjes-achtige als urbane 'ervaringsruimten' van Nara en Graf vormen een belevenis in zichzelf. De kunstenaar construeert er ateliers, geeft er een kijkje in zijn wonderlijke verzamelingen, laat muurschilderingen opduiken en toont zijn sculpturen via peepholes.

02/06/2007 <> 28/10/2007; GEM - Museum voor Actuele Kunst - Yoshitomo Nara; Japanse Super Flat Art
Met trots presenteert het GEM de eerste museumsolo in Europa van Yoshitomo Nara.
In de presentatie, waarvoor Nara samen met ontwerperscollectief Graf een unieke tentoonstellingsarchitectuur ontwikkelt, ligt de nadruk op recent, veelal speciaal voor de gelegenheid gemaakt werk.
Met bouwsels uit hergebruikte bouwmaterialen zullen zij bezit nemen van de hele bovendieping van het GEM. De houten barakken en de vuurtoren die zij in het GEM op-trekken, worden bijna geheel ter plekke gebouwd. In een loods in de Binckhorst werken de leden van Graf gedurende anderhalve maand samen met vrijwilligers en studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag aan de realisatie van deze zeer grootschalige site-specific installatie.
De vakgroep kunstgeschiedenis van de Universiteit Leiden organiseert naar aanleiding van de tentoonstelling een reeks lezingen over de Japanse Super Flat Art. De tentoonstelling zal worden gedocumenteerd in een publicatie met een tekst van Roel Arkesteijn. Het wordt dit najaar tijdens een boekpresentatie in het GEM ten doop gehouden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.