kunstbus
Dit artikel is 04-04-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Yves Tanguy

Frans schilder, geboren 5 januari 1900 te Parijs, gestorven 15 januari 1955 te Woodbury Connecticut.

In de late jaren '30 werd Tanguy erkend als vertegenwoordiger van het surrealisme in de schilderkunst en was de enige van de grote schilders van die beweging die volledig autodidact was.

Biografie
Raymond Georges Yves Tanguy wordt op 5 januari 1900 in Parijs geboren. Wanneer zijn vader in 1908 sterft keert zijn moeder terug naar haar geboorteplaats, waarop Tanguy het grootste deel van zijn jeugd bij familieleden woont. In 1912 gaat hij naar het Lycée Montaigne in Parijs, waar hij Pierre Matisse ontmoet, zijn toekomstige dealer en vriend voor het leven.

Van 1918 tot 1920 werkt Tanguy in de Franse koopvaardij en vaart hij als vrachtvaarder de wereld rond. Terwijl hij van 1920 - 1922 zijn militaire dienst doorbrengt in Lunéville raakt hij bevriend met de dichter Jacques Prévert. Nadat hij een lange periode heeft doorgebracht met de Afrikaanse bombardiers in het zuiden van Tunesië, keert Tanguy in 1922 terug naar Parijs. Hij maakt schetsen van caféscènes die door Maurice de Vlaminck geprezen worden.

In 1923 springt hij, met gevaar voor eigen leven, van een een open platform van een dubbeldekker bus om een schilderij van Giorgio de Chirico te bekijken in de kunsthandel van Paul Guillaume. Na het zien van dit werk van de Chirico Child's Skull (1914) besluit hij om schilder te worden. Zijn eerste werken zijn uitgevoerd in een vrij naïeve expressionistische stijl, waar flitsen van het fantastische al te zien zijn, zoals Fantômas (1925-6).

In Parijs hernieuwd Tanguy het contact met Prévert en leert hij eveneens de schrijver Marcel Duhamel kennen, welke onderdak voor hen verzorgd aan 54 Rue de Château. Dit adres wordt later een belangrijke ontmoetingsplaats voor de surrealisten. Daar is bijvoorbeeld het surrealistische spel 'exquisite corpse' uitgevonden.

Tanguy raakt geïnteresseerd in het surrealisme in 1924 wanneer hij de periodiek 'La Révolution surréaliste' onder ogen krijgt. Hij leert in 1925 André Breton kennen en sluit zich in december van dat jaar aan bij de Surrealistische beweging, samen met Prévert en Duhamel, een beslissing die een onomkeerbaar effect op zijn schilderen zal hebben.

Hij keert zijn vroegere pogingen om de invloeden van Chaïm Soutine en Henri Rousseau samen te voegen de rug toe, om zich totaal over te kunnen geven aan een fundamentele leerstelling van het surrealisme, het automatisme. Hierdoor wordt hij al snel een leidende figuur van de beweging, een vergelijking waardig met Max Ernst, Hans Arp, Joan Miró, André Masson en zelfs Picasso.

Ondanks zijn gebrek aan formele opleiding, ontwikkeld Tanguy's kunst zich snel en zijn rijpe stijl komt tegen 1927 tevoorschijn. Zijn eerste solotenttonstelling vindt plaats in mei juni 1927 in de Galerie Surréaliste te Parijs. In 1928 neemt hij deel aan een groepsexpositie met Jean Arp, Max Ernst, André Masson, Joan Miró, Pablo Picasso en anderen, de Surrealistische expositie in de Galerie au Sacre du Printemps te Parijs.

In zijn werken neemt Tanguy de beelden op van geologische formaties, die hij tijdens zijn reis naar Afrika in 1930 heeft bekeken. Zijn
voorliefde voor sombere achtergronden drukkend van vrees en dreiging, doortrokken met mysterieuze en mogelijk profetische tekens, zouden te maken kunnen hebben met zijn Bretonse afkomst.

Hij heeft vele exposities gedurende de jaren '30 in solo en Surrealistische groepstentoonstellingen in New York, Brussel, Parijs en Londen.

In 1939 ontmoet Tanguy de schilder Kay Sage in Parijs en reist later dat jaar met haar naar het Amerikaanse Zuidwesten. Ze trouwen in 1940 en vestigen zich in op een boerderij in Woodbury, Connecticut, waar hij tot zijn dood verblijft.

In 1942 neemt hij deel aan de tentoonstelling 'Artists in Exile' in de Pierre Matisse Gallery in New York, waar hij tot 1950 regelmatig exposeert. In 1947 maakt zijn werk deel uit van de expositie 'Le Surréalisme en 1947', georganiseerd door André Breton en Marcel Duchamp in de Galerie Maeght in Parijs.

In 1948 wordt hij Amerikaans staatsburger.

Zijn vaak nachtmerrie-achtige landschappen kwamen volgens hem voort uit de denkbeeldige wereld van zijn onderbewustzijn, en uit herinneringen van zijn jeugd. Hij schildert in een academische realistische stijl, poëtisch abstracte vormen die nooit een herkenbaarheid of een uitdrukking, of anatomische details krijgen. Daarom is hij minder literair dan de anderen.

In 1953 bezoekt Tanguy Rome, Milaan en Parijs ter gelegenheid van zijn solotentoonstellingen aldaar. In 1954 heeft hij samen met zijn vrouw Kay Sage een tentoonstelling in het Wadsworth Atheneum in Hartford en verschijnt in Hans Richter's film 8 x 8.
Op 15 januari 1955 sterft Tanguy in Woodbury aan de gevolgen van een hersenbloeding en 8 maanden later wordt er een retrospectief georganiseerd in het MomA New York.

José Pierre en Fabrice Maze maakten in 1982 in Parijs een film getiteld Esquisse Tanguy over hem. Eveneens in 1982 heeft hij een belangrijke overzichtstentoonstelling in Kunsthalle van Badeb-Baden en het Centre Georges Pompidou te Parijs.

websites:
. Yves Tanguy.org
. MoMA
. Guggenheim

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.