kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Zero

zero

In 1958 werd door heinz mack en otto piene de Duitse groep zero opgericht, de europese variant van color-field-painting. Later sloot zich Günther uecker bij de groep aan. zero zou samen met fontana, klein en manzoni een essentiële wending geven aan de beeldende kunst na 1955 in reactie op het abstract expressionisme waar kleur, compositie, handschrift, expressie, spontaniteit en het onderbewuste uitgangspunt waren van het kunstwerk.

Het woord zero is onder andere ontleend aan de aftelling bij de lancering van een raket. De Zero-kunstenaars stelden zich ten doel een nieuwe kunst te maken die zich richtte op de eigenschappen van het pure licht, de beweging, eenvoudige structuren en op het wit, als concentratie van licht. Deze kunst moest een belichaming zijn van het dynamische werkelijkheidsbesef en zou nieuwe vrijheden creëren.

De Nulgroep
Nederlandse groep beeldende kunstenaars.
De Nulgroep (naar analogie met het Duitse Zero) ontstond in 1960 uit de Nederlandse Informele Groep en werd opgericht door Armando, Henk Peeters en jan schoonhoven. Doelstelling was objectieve kunst te bedrijven, d.w.z. kunst die visuele informatie verschaft over de realiteit. Daartoe werden elementen uit de werkelijkheid geïsoleerd en in een nieuw verband geplaatst.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 2.